Business Internaţional

Economia Romaniei isi revine la noua luni distanta de cea americana. Cum comentati?

03.08.2009, 17:14 27

Economia Romaniei va intarzia sa isi revina, momentul putand fi amanat chiar pana in trimestrul trei al anului viitor.

Cel mai optimist scenariu este acela potrivit caruia Romania va obtine prima crestere economica in cel de-al doilea trimestru al lui 2010, in conditiile in care economia Statelor Unite isi va reveni in perioada iulie-septembrie a anului curent, asa cum se asteapta fostul presedinte al Fed, Alan Greenspan.

Economia mondiala trage dupa ea si economia Romaniei, care va reveni pe crestere noua luni mai tarziu decat cea a Statelor Unite, este de parere Dragos Cabat, analist financiar.

"Singurul motiv pentru care economia Romaniei isi va reveni este acela ca economia mondiala isi revine. Exista un decalaj de doua trimestre intre Uniunea Europeana si Statele Unite in ceea ce priveste momentul cand vor iesi din criza, iar intre noi si UE exista un alt decalaj de unul, chiar doua trimestre. Asta inseamna ca economia Romaniei va obtine prima crestere economica la trei trimestre departare fata de momentul in care Statele Unite vor posta primele rezultate economice trimestriale care vor indica o crestere."

Economistul ING Nicolae Chidesciuc vede economia Romaniei iesind din recesiune abia in toamna anului viitor.

"Ne asteptam la o crestere economica pentru Romania in trimestrul trei al lui 2010. Noi estimam ca in trimestrul doi al acestui an economia a scazut cu 8,6% sau chiar mai mult din cauza evolutiei slabe a vanzarilor cu amanuntul si a sectorului de constructii", a declarat Nicolae Chidesciuc, senior economist al ING Bank. Situatia economica va continua sa se deterioreze in trimestrul trei, potrivit ING, care estimeaza ca economia se va contracta cu 9,3%, pentru ca in ultimele trei luni ale anului situatia sa se amelioreze pana la -4,5%.

O evolutie pozitiva pentru economiile Uniunii Europene si totodata pentru economiile dezvoltate se va repercuta si asupra Romaniei, care va incepe sa exporte mai mult.

"O sa ne revenim pe seama exporturilor", a afirmat Cabat. "Primul semn care va aparea va fi stabilizarea economiei. Este extrem de important ca situatia sa nu se mai inrautateasca, in special in industrie si servicii, agricultura avand in general o evolutie sezoniera."

 

Romania mai are de indurat

  • Economia Romaniei va posta prima crestere economica la noua luni dupa SUA.
  • Exporturile vor fi motorul revenirii economiei Romaniei.
  • Economia nationala va obtine primul rezultat pozitiv in ultimul trimestru al lui 2010.
  • Economia s-a contractat cu 8,6% sau chiar mai mult in perioada aprilie-iunie 2009, potrivit ING.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO