Business Internaţional

Economia Rusiei da semne de oboseala

30.04.2007, 21:14 13

Dupa sapte ani de crestere sustinuta, Rusia a ajuns la capatul puterilor, in conditiile in care expansiunea economica a fost alimentata de credite provenite de pe pietele externe, potrivit declaratiilor facute de Hans-Joerg Rudloff, presedintele Braclays Capital, banca de investitii din cadrul grupului Barclays.
Cresterea spectaculoasa a economiei ruse se apropie de un final nefericit, avertizeaza un bancher londonez cu experienta indelungata pe piata ruseasca, scrie Financial Times.
"Are loc o crestere economica fara niciun fel de suport concret, si trebuie sa avertizez oamenii, vor aparea efecte negative si multe dificultati", a declarat Rudloff in cadrul Forumului Economic pentru Rusia de la Londra.
Mai multi lideri politici importanti si oameni de afaceri din Rusia au iesit din sala de conferinta, la cateva minute de la interventia Kremlinului. Desi majoritatea bancherilor nu au fost de acord cu predictiile sumbre ale bancherului britanic, unii dintre economisti au facut referire la faptul ca economia ruseasca nu a mai suferit scaderi serioase din 1998 si ar fi timpul unei corectii.
Creditele bancare din Rusia au crescut cu peste 30% anul trecut, sectorul de credite de retail inregistrand un avans de 90%.
"Pietele financiare reactioneaza intotdeauna excesiv. Nu exista aterizari lente la cat de abrupt a decolat economia Rusiei. Pot spune ca ultimii ani au fost recompensati excesiv si actula crestere va fi penalizata la fel de excesiv in viitorii ani", spune Rudloff.
Declaratiile lui Rudloff cantaresc destul de greu, avand in vedere ca a fost intotdeauna un sustinator al schimbarilor economice promovate sub conducerea presedintelui Putin. Rudloff este de parere ca scaderea activitatii economice nu va afecta dezvoltarea pe termen lung a Rusiei, afirmand ca dezvoltarea econimica este posibila numai acolo unde este stabilitate.
Dupa cel de-al doilea razboi mondial, interventiile statului in economie au jucat un rol important in dezvoltarea economica a Germaniei si Frantei. Iar in Rusia, intreaga populatie beneficiaza in prezent de avansul economic al tarii.
Natalya Orlova, economist-sef la Alfa Bank, importanta banca ruseasca, este de parere ca temerile lui Rudloff sunt nefondate. Daca creditele bancare au crescut in ultimul timp, acestea s-au dezvoltat de la o baza redusa, in timp ce imprumuturile sunt echivalente cu doar 8% din Produsul Intern Brut. "Chiar daca unele banci au probleme, acest lucru nu inseamna ca intregul sistem bancar va fi afectat", spune Orlova.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO