Business Internaţional

Economia SUA a cazut cu 6,2%

01.03.2009, 16:30 16

Economia americana s-a contractat cu 6,2% in ultimul trimestru din 2008, cu mult peste estimarile publicate anterior, arata datele Departamentului de Comert de la Washington.
Aceasta este cea mai semnificativa scadere din 1982 incoace. Declinul exporturilor si cea mai abrupta scadere din ultimii 28 de ani a cheltuielilor consumatorilor au tras in jos economia americana, in conditiile in care estimarile anterioare indicau o contractie de 3,8%, scrie BBC News.
In ansamblu, declinul economic inregistrat in 2008 a ajuns la 1,1%. Cheltuielile consumatorilor, care reprezinta doua treimi din Produsul Intern Brut al Statelor Unite, au scazut cu 4,3% in ultimele trei luni din 2008.
Pe fondul cresterii somajului, al declinului valorii proprietatilor si al majorarii numarului de locuinte intrate in posesia creditorilor, analistii spun ca americanii se agata de fiecare resursa de lichiditate de care dispun.
Intre timp, exporturile - care au sustinut pana recent economia - au inregistrat cea mai semnificativa scadere din 1970 incoace, de 23,6%. Anterior, se estima un declin de 19,7%.
La inceputul saptamanii trecute, presedintele bancii centrale americane (Fed), Ben Bernanke ii avertiza pe membrii Congresului ca in lipsa unor politici corecte de combatere a turbulentelor, recesiunea economica se poate extinde inclusiv in 2010.
Totusi, acesta a precizat ca 2010 ar putea fi anul revenirii economice in conditiile in care masurile de stimulare economica adoptate de administratia prezidentiala vor avea capacitatea de a reda increderea investitorilor in economie.
Vestile bune nu par insa sa se arate foarte curand. Ultimele date macroeconomice sunt "pur si simplu ingrozitoare", a declarat Matt Esteve, analist valutar in cadrul Tempus Consulting din Washington. "Acestea indica situatia vulnerabila in care se afla cea mai mare economie a lumii", a adaugat el.
Totusi, analistii spun ca nu vom asista la o depreciere semnificativa a dolarului american in fata euro, in situatia in care nici vestile de pe cealalta parte a Atlanticului nu sunt foarte bune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO