Business Internaţional

Economia SUA a crescut cu 1,7% în trimestrul doi, peste aşteptări

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Anca Dumitrescu, Bogdan Cojocaru

31.07.2013, 21:16 184

Economia SUA a înregistrat în trimestrul al doilea o creştere de 1,7%, peste estimarea medie a analiştilor de 1%, fiind susţinută de majorarea neaşteptată a stocurilor, în timp ce cheltuielile de consum au avansat sub ritmul din primul trimestru, a anunţat Departa­mentul pentru Comerţ.

Creşterea stocurilor în tri­mestrul al doilea a avut o con­tribuţie de 0,4 puncte procentuale la avansul PIB, scrie Bloomberg.

În primul trimestru, economia americană a consemnat o creştere de 1,1%, revizuită în scădere faţă de o estimare anterioară de 1,8%.

Guvernul american a revizuit metodologia de calcul al PIB-ului, astfel încât creşterea pe 2012 a fost îmbunătăţită de la 2,2% la 2,8%. Revizuirile afectează datele eco­nomice până în anul 1929.

Cheltuielile de consum, care reprezintă 70% din economia SUA, au urcat cu 1,8% în tri­mestrul al doilea, după un avans de 2,3% în primul trimestru.

Crearea de locuri de muncă şi  preţurile mai mari ale locuinţelor susţin încrederea americanilor, vânzările de automobile şi pro­ducţia, mărind probabilitatea acce­le­rării creşterii economice.

Datele Departamentului pen­tru Comerţ arată o continuare a încetinirii inflaţiei sub ţinta Rezervei Federale.

„Sunt semne încurajatoare că economia poate suporta restrân­gerile bugetare. Totul arată şi se simte mai bine. Vom vedea un semestru al doilea mai bun decât primul, la nivel general“, a declarat Stuart Hoffman, economist-şef la PNC Financial Services Group în Pittsburgh.

Datele publicate miercuri de Departamentul pentru Comerţ reprezintă prima estimare a instituţiei dintr-o serie de trei, privind evoluţia PIB-ului ame­rican.

 

Analiştii se aşteaptă ca SUA să scape de sub control costurile de finanţare

Rezerva Federală va pierde controlul yieldurilor şi dobânzilor pe măsură ce „marea migrare“ a investitorilor de la obligaţiuni către acţiuni capătă forţă, iar randamentul mediu al bonurilor de trezorerie cu scadenţa la 10 ani – de referinţă pentru costurile de finanţare ale SUA – ar putea urca la 5-6% în următoarele 18-24 de luni, consideră Mike Crofton, CEO-ul Philadelphia Trust Company.

„În opinia noastră, dobânzile şi-au început ascensiunea, iar Fed va pierde în cele din urmă controlul dobânzilor. Mai întâi traiectoria yieldurilor va deveni mai abruptă, apoi se va schimba iar, ducând ratele semnificativ mai sus“, a explicat Crofton. Randamentele obligaţiunilor suverane americane au crescut mai rapid decât s-a anticipat în ultimele luni, investitorii aşteptându-se ca Fed să înceapă anul acesta să reducă programul cu care alimentează cu lichidităţi economia. Ieri, randamentul mediu al titlurilor americane cu scadenţa la 10 ani era de 2,7%.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 1.08.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO