Business Internaţional

Economia SUA isi revine, dar piata joburilor sufera

31.01.2010, 23:30 24

Economia Statelor Unite a avansat cu un ritm anual de 5,7% intrimestrul patru al anului trecut, peste asteptarile economistilor,cea mai buna performanta din trimestrul trei al anului 2003. Datelereprezinta cea mai puternica dovada de pana acum ca economia tariiva evita o revenire in recesiune, scrie The Washington Post.Totusi, economistii avertizeaza ca un astfel de ritm nu se vamentine probabil si ca economia va avansa intr-un ritm mai moderatin lunile urmatoare.
Raportul Departamentului de Comert a inclus mai multe vesti bune:companiile au investit mai mult in echipamente si software,exporturile au crescut intr-un ritm sanatos, iar cheltuielileconsumatorilor au fost stabile. Recesiunea, este din ce in ce maisigur, s-a incheiat in vara.
Cel mai important factor din spatele cresterii a fost faptul cafirmele si-au redus stocurile intr-un ritm mult mai lent. Timp dedoi ani, companiile si-au redus in mod agresiv bunurile de perafturile magazinelor si depozitelor, producand prin urmare maiputin. Acum, productia isi va relua cresterea.
Cea mai importanta componenta a PIB este reprezentata decheltuielile consumatorilor, iar conform raportului publicat lasfarsitul saptamanii trecute, consumul revine incet la nivelurinormale. Americanii au cheltuit probabil mai mult in decembriepentru a treia luna consecutiv, pe fondul cresterii veniturilor.Cheltuielile au avansat cu 0,3%, dupa ce au urcat cu 0,5% innoiembrie.
Increderea este in crestere si in randul companiilor. Dupa doi anide reduceri dramatice la capitolul investitii, cheltuielile pesoftware si echipamente au inregistrat o crestere anuala de 13,3%in trimestrul patru, al doilea trimestru consecutiv de crestere.Aceasta incredere in crestere ar putea duce la majorarea ritmuluiangajarilor.
Proiectele de cladiri comerciale raman punctul slab al economiei.Raportul Departamentului de Comert este asteptat sa indice oreducere a cheltuielilor din constructii in decembrie pentru a optaluna consecutiv.
Intrebarea este acum cat va dura pana cand cresterea productiei vaduce la crearea unui numar considerabil de locuri de munca.
Numarul locurilor de munca din Statele Unite a crescut probabilpentru a doua oara in trei luni in luna ianuarie, in conditiile incare cea mai mare economie a lumii a inceput anul 2010 intr-opozitie mai solida, conform Bloomberg.
Numarul locurilor de munca a crescut probabil cu 13.000 inianuarie, estimeaza analistii inainte de publicarea raportuluiDepartamentului Muncii pe 5 februarie. Rata somajului s-a mentinutprobabil la nivelul de 10% pentru a treia luna consecutiv.
Desi vor trece probabil mai multi ani pana cand Statele Unite vorrecupera cele 7,2 milioane de locuri de munca pierdute de lainceperea recesiunii la sfarsitul anului 2007, cresterea rateiocuparii fortei de munca ar fi o veste binevenita pentrupresedintele american Barack Obama, care a declarat ca in acest anprioritatea sa numarul unu este crearea de noi locuri demunca.
"Cresterea numarului locurilor de munca este inca redusa, darcredem ca ritmul se va accelera", a declarat Michelle Meyer,economist in cadrul Barclays Capital Inc.
Numarul locurilor de munca a scazut cu 85.000 in decembrie, dupa cecresterea cu 4.000 din noiembrie a reprezentat primul avans dinaproape doi ani.
Rata somajului este asteptata sa atinga in medie 10% in acest an,conform mediei economistilor chestionati de Bloomberg inianuarie.
In ianuarie 2009, Statele Unite inregistrau cel mai puternic declinde o luna al ratei ocuparii fortei de munca din sase decenii.Statele Unite pierdeau 741.000 de locuri de munca in lunarespectiva, conform datelor Departamentului Muncii.

Piata rezidentiala e inca la reanimare
Eforturile presedintelui Obama de impulsionare a pieteirezidentiale americane ar putea fi amenintate de nivelul record alratei somajului si al prescrierilor de ipoteci, scrie Bloomberg.Numarul cazurilor de prescrieri ar putea atinge 3 milioane in acestan, depasind nivelul record de 2,82 milioane inregistrat anultrecut. Pe de alta parte, vanzarile de locuinte sunt asteptate saavanseze cu 448.000 de unitati.
Industria rezidentiala ramane o provocare pentru Obama, incontextul in care acesta intra in al doilea an de mandat, iarprogramele guvernamentale de sustinere se apropie de dataexpirarii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO