Business Internaţional

Economia turcă a suferit cea mai mare contracţie înregistrată vreodată

Economia turcă a suferit cea mai mare contracţie...

Autor: Eduard Ivanovici

31.08.2020, 13:37 608

La apogeul crizei generate de coronavirus, economia Turciei a suferit cea mai gravă contracţie înregistrată vreodată de autorităţi, anunţă Financial Times.

Produsul intern brut (PIB) a scăzut cu 11% faţă de primele trei luni ale anului, cel mai mare declin dintr-o serie a Institutului Turc de Statistică, publicată prima dată în 1998. Prin comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, contracţia ajunge la 9,9%.

Cele mai afectate sectoare au fost cel de manufactură, unde activitatea s-a redus cu peste 18% faţă de T1, şi serviciile – care au înregistrat o contracţie de 25%.

Impactul general al pandemiei de COVID-19 este cu mult peste criza financiară care a lovit Turcia în 2000 şi 2001, reuşind să depăşească şi efectele generate de criza anilor 2008-2009.

Totuşi, contracţia nu a fost atât de mare precum estimau economiştii din cadrul Reuters şi nu a ajuns la nivelul unor economii emergente sau din zona euro, care au înregistrat scăderi de peste 12%. Prin comparaţie, PIB-ul Spaniei a suferit un declin de 18,5% în T2, în timp ce economia franceză a scăzut cu 13,8%.

Rezultatele se datorează în mare parte stimulentelor lansate de autorităţile turce pe măsură ce guvernul a oprit călătoriile internaţionale şi domestice şi a închis majoritatea fabricilor şi magazinelor de pe teritoriul ţării.

În urmă cu aproximativ o săptămână, autorităţile turce le propuneau companiilor aeriene să concedieze mai întâi angajaţii străini şi apoi muncitorii locali.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO