Business Internaţional

​Economia Turciei nu merge cum vrea Erdogan

​Economia Turciei nu merge cum vrea Erdogan

Autor: Catalina Apostoiu

04.01.2017, 19:30 741

Nici nu a început bine noul an că activele turceşti sunt deja sub presiune, scrie Bloomberg. Lira turcească a înregistrat cea mai pronunţată scădere din rândul principalelor monede la nivel mondial, atingând un minim istoric după ce inflaţia şi-a accelerat ritmul de creştere la 8,35% luna trecută, cu 53 de puncte bază peste una dintre ratele de bază ale dobânzii din Turcia.

Această evoluţie erodează randamentele activelor turceşti aflate deja sub presiune din partea temerilor de securitate aflate în creştere şi pune presiune sporită asupra băncii centrale în sensul majorării costurilor de finanţare, măsură căreia preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan i se opune.

Guvernul turc pune presiune asupra băncii centrale să diminueze costurile de finanţare pentru a impulsiona creşterea economică chiar dacă inflaţia încă se situează cu mult peste ţintă. În ianuarie ar putea urma o încetinire rapidă a inflaţiei pentru că majorările de taxe pe tutun şi băuturi alcoolice au fost introduse luna trecută, potrivit lui Sakir Turan de la Odeabank, singurul analist care a anticipat corect nivelul anual şi lunar al inflaţiei.

Banca centrală ar putea alege să evite o mişcare de politică la reuniunea de la sfârşitul acestei lui, spunând că creşterea inflaţiei a fost oricum anticipată, arată Turan.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO