Business Internaţional

Economia Ucrainei se dezvolta, chiar daca reformele din ultimii ani lasa de dorit

17.09.2007, 21:46 84

Economistii pun acest lucru pe seama infuziilor substantiale de capital strain, a cresterii pronuntate a cheltuielilor consumatorilor si a politicilor monetare si fiscale destul de disciplinate, scrie International Herald Tribune.
Insa in conditiile in care Ucraina se pregateste sa se alature Organizatiei Mondiale a Comertului anul viitor, specialistii spun ca cresterea actuala poate fi sustinuta numai daca urmatorul guvern va adopta o agenda economica ambitioasa.
"Ultimul an a aratat ca economia este mai putin vulnerabila in fata crizelor politice decat se estimase initial", a declarat Igor Burakovski, director in cadrul Institutului pentru Cercetare Economica din Kiev.
"Insa oricine va castiga alegerile trebuie sa se intrebe daca aceasta crestere va continua. Este o iluzie sa se creada ca reformele pot fi amanate si ca economia poate continua sa inregistreze o crestere puternica", a adaugat el. "S-a irosit prea mult timp".
Printre masurile guvernului, spun economistii, trebuie sa se numere investitii in infrastructura, incluzand aprovizionarea cu apa, serviciile de sanatate si energie. In acelasi timp, este necesar un nou inceput, mai transparent, al procesului de privatizare. Industria grea va trebui restructurata pentru a face fata noilor presiuni de ordin competitional care sunt asteptate dupa ce Ucraina devine membra OMC.
De asemenea, vor trebui depuse eforturi in scopul combaterii coruptiei si intaririi statului de drept.
Aceste aspecte au fost ignorate atat de Victor Iuscenco, presedintele pro-Vest si lider al Revolutiei Portocalii, cat si de oponentul sau politic, primul-ministru Victor Ianucovici.
In ultimul an, liderii politici nu s-au confruntat cu probleme de ordin economic, economia fiind asteptata sa inregistreze o crestere cuprinsa intre 6% si 7%.
Vasili Astrov, economist in cadrul Vienna Institute for International Economic Studies, spune ca numai investitiile in active fixe au avansat cu aproape 33% in primul trimestru al acestui an, comparativ cu perioada similara a anului trecut. Volumul investitiilor straine directe a atins 4,1 miliarde de euro, comparativ cu 1,3 miliarde de euro in 2003.
Desi este remarcabila pentru Ucraina, cresterea nu inseamna prea mult comparativ cu cea inregistrata de Polonia, care a devenit membra UE in 2004. Investitiile straine directe din Ucraina s-au situat la numai 372 de dolari (270 de euro) pe cap de locuitor in 2005, "numai putin peste 16% din cifra corespunzatoare pentru Polonia", arata Christian Gianella si William Tompson, autori ai unui studiu publicat de catre Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica.
In plus, cea mai mare parte a investitiilor s-a concentrat in sectoarele bancar, al serviciilor si retailului, si in industria grea, precum cea a otelului, metalurgiei si aluminiului, ce inregistreaza preturi ridicate pe pietele din intreaga lume.
"Acest sector ar putea reprezenta Calcaiul lui Ahile din punct de vedere economic", spune Burakovski. "Industria grea are nevoie de investitori straini si de know-how tehnologic din strainatate pentru modernizare si pregatirea pentru competitie. Acest lucru se intampla insa intr-un ritm foarte, foarte lent".
Industria are putin timp la dispozitie pentru adaptare. Pe langa competitia ce va aparea ca urmare a intrarii in OMC, Ucraina va fi nevoita in scurt timp sa plateasca mai mult pentru importurile de energie din Rusia. Anul trecut, pretul gazelor naturale a fost majorat la 95 de dolari pe 1.000 metri cubi de la 65 de dolari. In acest an, pretul a crescut pana la 130 de dolari. "Pretul de anul viitor nu a fost stabilit inca", a declarat Burakovski.
Pana acum, industria nu a luat masurile necesare pentru a face fata acestor doua presiuni, conform OCDE. "Economia este inca dominata de sectoare ale industriei grele mari consumatoare de energie, acesta fiind motivul pentru care politicile au fost orientate in trecut catre evitarea, mai degraba decat facilitatea, schimbarilor structurale necesare", sustin Gianella si Tompson.
Intr-adevar, guvernele alese de la Revolutia Portocalie nu au luat multe masuri in sensul imbunatatirii climatului investitional.
"Exista un grad ridicat de nesiguranta care face ca orice actiune pe termen lung sa fie extrem de riscanta", scriu Gianella si Tompson. Aceasta nesiguranta rezulta de multe ori dintr-o lipsa de transparenta care duce la coruptie.
Pana acum, numai Iulia Timosenko, unul din liderii Revolutiei Portocalii care de atunci si-a creat propriul partid, a inclus problema economica pe agenda sa electorala.
Ea promite sa faca din Ucraina o tara mai primitoare fata de investitorii straini prin sporirea transparentei sistemelor legislative si fiscal. Timoscenko a criticat de asemenea un recent acord de privatizare: vanzarea Dniproenergo catre Rinat Akmetov, unul dintre cei mai bogati ucraineni. Miliardarul este unul dintre sustinatorii Partidului Regiunilor al lui Ianucovici.
"Acest acord de privatizare este total lipsit de transparenta si motivat politic", a declarat Hryhori Nemyria, consilierul politic al Iuliei Timosensko.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO