Business Internaţional

Economia zonei euro se însănătoşeşte, dar doctorii trebuie să rămână în camera de gardă

Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene, nu trebuie să tragă concluzii pripite din datele privind creşterea PIB-ului zonei euro. AFP/Mediafax Foto

Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene, nu trebuie să tragă concluzii pripite din datele privind creşterea PIB-ului zonei euro. AFP/Mediafax Foto

Autor: Daniela Stoican

16.02.2014, 20:53 306

Cele mai recente date privind creşterea PIB-ului din zona euro sunt o veste bună, dar economia zonei euro este încă departe de a se fi însănătoşit, iar preşedintele Băncii Centrale Europene Mario Draghi ar trebui să aibă grijă să nu tragă concluziile greşite din datele privind PIB-ul, potrivit unui blog al publicaţiei britanice The Guardian.

Creşterea economiei zonei euro a accelerat de la 0,1% la 0,3% în ultimul trimestru al anului trecut.

Faptul că o creştere trimestrială de 0,3% este considerată o veste bună arată că ţările din zona euro şi-au diminuat aşteptările, dar după problemele majore din ultimii patru ani decidenţii Europei ştiu să se bucure de „lucrurile mărunte“. Rezultatele au depăşit aşteptările, dar o creştere anuală de 1% nu este suficientă pentru a combate cele două probleme majore ale zonei euro, datoriile şi deflaţia.

Creşterea de 0,3% din ultimul trimestru al anului trecut, care este la jumătate faţă de rata de creştere de dinainte de criză şi insuficientă pentru a putea diminua rata şomajului de peste 12%, sugerează că zona euro este încă foarte departe de a reveni la o creştere sustenabilă.

Zona euro este de asemenea extrem de dependentă de exporturi. Acest lucru este valabil nu doar pentru Germania, ci şi pentru Franţa şi Olanda, care au înregistrat rezultate mai bune în ultimul trimestru al anului trecut decât se anticipa. În cazul Germaniei, cea mai mare economie din uniunea monetară, creşterea PIB-ului a accelerat de la 0,3% la 0,4%. Franţa, a doua economie ca mărime din zone euro, s-a desprins de pe marginea recesiunii cu o  accelerare de 0,3%, iar economia Olandei a avansat cu 0,7%.

Consumul rămâne slab, lucru deloc surprinzător având în vedere nesiguranţa locurilor de muncă şi programele de austeritate, însă aceşti doi factori negativi şi-ar putea diminua impactul în lunile ce urmează. Efectele austerităţii sunt aşteptate să fie mai puţin severe în 2014 decât în 2013, iar creşterea şomajului pare să se fi oprit.

În cel mai bun caz, zona euro va continua să crească în ritmul actual, riscul fiind ca problemele din alte state ale lumii, cum ar fi încetinirea cererii din partea ţărilor emergente, să ducă la o creştere mai slabă a exporturilor.

Rezultatele au depăşit aşteptările, dar o creştere anuală de 1% nu este suficientă pentru a combate cele două probleme majore ale zonei euro, datoriile şi deflaţia.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO