Business Internaţional

Economia zonei euro va stagna anul viitor, previzioneaza FMI

21.10.2008, 15:03 10

Cresterea economica a zonei euro se va apropia de zero anul viitor, iar inflatia se va reduce sub tinta fixata de Banca Centrala Europeana (BCE), ceea ce inseamna ca institutia va putea relaxa politica monetara, a anuntat Fondul Monetar International (FMI).

Produsul Intern Brut al celor 15 state care utilizeaza moneda unica europeana se va reduce de la 2,6% in 2007 la 1,3% in acest an si la doar 0,2% in 2009, potrivit estimarilor institutiei internationale. Totusi, FMI anticipeaza ca avansul economiei din zona euro va ajunge la 1,4% in 2010.
"Cu toate ca aceste perspective au fost finalizate inainte ca actuala criza sa atinga proportii globale la inceputul lunii octombrie, ele raman in mare parte valabile, chiar daca unele dintre riscurile in sensul scaderii s-au materializat", potrivit institutiei financiare.
Incetinirea economica are loc din cauza unor socuri multiple, printre care nivelul ridicat al pretului petrolului care a redus veniturile reale si consumul populatiei, si accelerarea inflatiei. Totodata, aprecierea euro si incetinirea cererii de pe pietele externe au afectat exporturile zonei euro.
Mai presus de toate, lumea a intrat intr-o criza a pietelor financiare, care a generat reducerea creditarii in economie. Incetinirea economica se va transforma deja in recesiune in Irlanda si Italia in acest an, potrivit FMI.
Economia irlandeza se va contracta cu 1,8% in 2008, iar cea italiana va scadea cu 0,1%. Cele doua economii vor continua sa scada in 2009, cand in randul statelor care se confrunta cu recesiune va intra Spania, a carei economie se va reduce cu 0,2%.
Germania, cea mai mare economie din zona euro, va stagna anul viitor, dupa ce va avansa cu 1,8% in acest an. Ritmul de crestere al economiei franceze, a doua ca marime din zona euro, se va reduce la 0,2% in 2009, de la 0,8% anul acesta.
In acelasi timp, FMI previzioneaza ca inflatia din zona euro va scadea la 1,9% anul viitor, comparativ cu 3,5% in 2008. BCE, la fel ca bancile centrale importante din intreaga lume, a redus la inceputul lunii octombrie dobanzile de politica monetara cu 0,5%, la 3,75%, pentru a readuce increderea investitorilor in piata, sustinand ca riscurile in sensul accelerarii inflatiei s-au diminuat.
"Riscurile in sensul accelerarii inflatiei au disparut, iar temerile recente privind relaxarea politicii monetare au fost indreptatite. Prin urmare exista posibilitatea unei noi reduceri a dobanzii cheie in viitor", au afirmat oficialii FMI.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO