Business Internaţional

Economiile avansate au început să contribuie la creşterea mondială mai mult decât lumea emergentă

Foto: AFP

Foto: AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

12.08.2013, 22:05 854

Anul acesta este primul după 2007 în care economiile avansate, inclusiv SUA, Japonia şi Europa, contribuie împreună la creşterea economiei globale mai mult decât ţările emergente, scrie The Wall Street Journal într-o analiză bazată pe datele companiei de investiţii Bridgewater Associates.

Ţările emergente, printre care China, India şi Brazilia, au fost după criza globală din 2007-2008 motoarele care au contribuit cel mai mult la creşterea economiei globale, ajunsă acum la 74.000 miliarde de dolari.

Calculele Bridgewater, care iau în considerare mai degrabă estimări privind ratele de creştere decât date statistice oficiale, arată că Japonia, SUA şi alte pieţe dezvoltate au o contribuţie de 60% la activitatea eco­nomică adiţională, de 2.400 miliarde dolari, anticipată de analişti la nivel global pentru anul acesta. Bridgewater este cel mai mare fond de hedge din lume.

Una dintre forţele schimbării este revenirea Japoniei, care mulţi ani a fost calul schiop al economiei mondiale. Produsul Intern Brut al Japoniei a crescut cu 2,6% în ritm anualizat în al doilea trimestru. Deşi ritmul este mai lent decât în primul, când economia a avansat cu 3,8%, evoluţia este o performanţă având în vedere stagnarea din anii trecuţi.

Un model de creştere este pe cale să se destrame

De asemenea, revenirea din SUA, cea mai mare economie mondială, a generat o creştere constantă, deşi slabă. Relansarea s-a alimentat din producţia internă de energie, care generează cerere pentru utilajele şi echipamentele americane.

Stagnarea salariilor se traduce prin costuri cu munca relativ reduse. Particularităţile revenirii din SUA sunt o parte din indicatorii care arată că modelul în care creşterea din lumea dezvoltată sprijină exportatorii statelor emergente este pe cale să se destrame în zone precum Asia.

De asemenea, analiştii se aşteaptă ca economia zonei euro să fi ieşit din recesiune în al doilea trimestru datorită forţei Germaniei.

De cealaltă parte, Brazilia, cea mai mare economie din America de Sud, a stagnat pe fondul încetinirii creşterii Chinei. PIB-ul Braziliei a avansat cu doar 1% anul trecut, după ce în 2010 a urcat cu 7,5%. Încetinirea economiei chineze se resimte şi în Indonezia, care în trimestrul doi a înregistrat cea mai slabă creştere din 2010. În India, politicile economice greşite au provocat deprecierea abruptă a monedei şi lărgirea deficitului de cont curent. Băncile de aici refuză să crediteze, ceea ce face dificil pentru afaceri să investească şi pentru populaţie să cheltuiască.

Rebalansarea creşterii ar putea remodela fluxurile de capital şi da peste cap prognozele pe care companiile le-au făcut punându-şi speranţele pe pieţele emergente.

 

Franţa: UE trebuie să pună creşterea economică în inima politicilor sale

Uniunea Europeană trebuie să pună creşterea economică în inima politicilor sale şi să reclădească încrederea, ceea ce cere folosirea tuturor instrumentelor necesare înfiinţării de locuri de muncă, întărirea modelului social şi refacerea spiritului antreprenorial, consideră ministrul francez al economiei Pierre Moscovici (foto). El mizează, de asemenea, pe o strategie ambiţioasă pentru atragerea investiţiilor, încurajarea inovaţiei şi creşterea competitivităţii, scrie La Tribune. Şi el, ca mulţi alţi economişti, crede că economia zonei euro a revenit pe creştere în al doilea trimestru. Însă pentru „a transforma această îmbunătăţire progresivă din acest an într-o revenire durabilă pe parcursul anului următor este important ca politicile economice din UE şi zona euro să fie coordonate”, a spus Moscovici. Guvernul francez estimează că economia, a doua ca mărime din UE, va creşte cu 0,1% anul acesta, în timp ce institutul naţional de statistică anticipează o recesiune de 0,1%.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.08.2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO