Business Internaţional

Economiile din Europa de Est isi vor reveni abia peste trei ani

09.02.2009, 00:00 226

Viitorul economiilor din estul Europei, care pana nu de mult se bucurau de avansuri record, este din ce in ce mai sumbru, iar specialistii cred ca regiunea nu va fi doar marcata de recesiunea de anul acesta, ci va avea nevoie de o perioada lunga pentru a se recupera, si pentru a reveni la cresterile care le caracterizau pana anul trecut, scrie agentia de presa Thomson Reuters.

Guvernele si institutiile financiare isi revizuiesc in jos previziunile de crestere pentru Polonia, Cehia, Ungaria si celelalte state din regiune, insa analistii spun ca cel mai dramatic scenariu, desi nu a fost inca pus pe hartie, ar trebui analizat, in conditiile in care Rusia da semne tot mai clare de slabiciune, si nu se prevede o imbunatatire a situatiei prea curand. Estimarile specialistilor, care vad o scadere profunda a ratei de crestere economica si o reducere a dobanzilor de politica monetara in tarile din Europa de Est, au alungat investitorii straini si au provocat iesiri masive de capital de pe piete, perturband fluxurile financiare.
Investitorii atrasi initial de costurile mici de productie si de sectorul de servicii inca subdezvoltat au decis sa isi canalizeze fondurile spre Europa de Est. Odata ce criza a ajuns si in aceasta regiune a Europei, acestia au decis sa se retraga, lasand in spate un mediu de afaceri si un sistem financiar marcate de un handicap sever, fondurile straine fiind cele ce mentineau un nivel satisfacator al activitatii in aceste economii emergente.
In Polonia, ministrul de finante Jacek Rostowski declara anul trecut ca tara sa este "imuna" in fata pericolului pe care il reprezinta criza. La acel moment el vorbea de o crestere economica anuala de 4,6%, pana la 5%, desi activitatea de export a statului se resimtea ca urmare a crizei ce lovise principala piata de export a Poloniei, zona euro.
De la acel moment, guvernul s-a vazut nevoit sa reduca perspectivele de crestere la 1,7%, in cazul in care cele mai sumbre asteptari devin realitate. Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare a anuntat ca aceasta s-ar putea situa chiar la 1,5%.
Cei mai multi economisti sunt insa de parere ca aceste estimari sunt optimiste, la fel si perspectivele de crestere pentru Cehia, Ungaria si Romania.
"Exista un risc foarte ridicat ca toate economiile regiunii sa intre in recesiune", a marturisit Raffaella Tenconi, economist la Wood & Company. "Va fi un an extrem de greu."
Nici Cehia nu a scapat reevaluarii perspectivelor de crestere in 2009. Acestea au fost reduse de la 3,7% la 1,4%, insa ministrul de finante Miroslav Kalousek a avertizat ca valoarea ar putea cobori chiar sub zero.
Ungaria la randul sau a avertizat ca economia sa s-ar putea contracta cu 2,5 pana la 3% in 2009, desi previziunea initiala se situa la 1%.
"Cand vom vorbi din nou de crestere economica, in 2011 sau 2012, pentru Europa Centrala vom vorbi de cresteri de 4-5%, nu de 6-7% cat se estima in trecut", spune Neil Shearing de la Capital Economics.
 
Productia industriala a Ungariei a scazut cu 23,3%
Productia industriala a Ungariei s-a diminuat semnificativ in decembrie, reflectand profunzimea crizei economice din aceasta tara, una dintre tarile cel mai puternic afectate din Europa Centrala si de Est, scrie Market Watch. Productia industriala a scazut cu 23,3% in decembrie in raport cu perioada similara a lui 2007 si cu 14,6% fata de noiembrie 2008, a anuntat biroul de statistica de la Budapesta. "Acest declin este dublu comparativ cu estimarile", au afirmat strategii departamentului de piete emergente din cadrul RBC Capital Markets. "Fenomenul de slabire a economiilor s-a raspandit la nivel international si a avut drept consecinta prabusirea exporturilor si a cererii domestice." Ungaria va anunta PIB-ul aferent celui de-al patrulea trimestru al lui 2008 in cursul saptamanii curente, majoritatea analistilor preconizand o contractie de cel putin 1,1%. "Perspectivele legate de cresterea economica a Ungariei raman in continuare sumbre", au declarat analisti din cadrul Danske Bank, care au estimat un declin de 1,5% al PIB-ului corespunzator ultimului trimestru din 2008. Andreea Neferu
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO