Business Internaţional

Economiile in curs de dezvoltare, un posibil motor al redresarii economice mondiale

06.07.2009, 20:29 65

 

Dupa ce a declansat declinuri la nivel mondial, economia americana a condus de obicei lumea inapoi pe crestere, insa economiile in curs de dezvoltare ar putea reprezenta motorul urmatoarei redresari, scrie The New York Times.

In ciuda temerilor formulate cu numai cateva luni in urma ca acestea s-ar putea numara printre cele mai mari victime ale crizei financiare, giganti emergenti ca India, China si Brazilia sunt asteptati sa-si revina puternic anul viitor, a anticipat recent Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, in timp ce Europa, Statele Unite si Japonia vor ramane in urma.
"Este bine sa existe o locomotiva care sa traga trenul dupa ea", a declarat Angel Gurria, secretar general al OCDE, referindu-se la China, India si Brazilia. "Insa nu putem pune intreaga responsabiliate pe umerii acestora". Diferenta dintre tarile emergente si cele dezvoltate sugereaza ca teoria decuplarii, candva populara, conform careia pietele emergente ar putea evolua independent de economiile dezvoltate, ar putea inregistra o revenire.
Gurria argumenteaza ca rezultatul net al unui ritm mai rapid de crestere a pietelor emergente ar fi "absolut pozitiv", insa acesta admite ca un efect secundar timpuriu este deja evident sub forma cresterii preturilor la petrol, preturi ce s-au apropiat de 70 de dolari pe baril, de la 33 in februarie.
Adoptad un ton oarecum optimist, OCDE a declarat ca gratie programelor de stimulare a economiei din Statele Unite si din alte tari, perioada de declin pare sa se apropie de sfarsit. Aceasta a avertizat, totusi, ca recuperarea ar putea fi fragila.
Iar economiile ridicate ale corporatiilor si consumatorilor din America ar putea con-trabalansa in parte programele de stimulente, reducand cresterea in State si restul lumii.
Economistii dezbat aprins daca se poate vorbi de o decuplare. Acest lucru ar insemna o reorientare fundamentala a economiei mondiale. O independenta in crestere ar putea duce la o influenta in crestere si o schimbare a balantei economice catre gigantii emergenti, in special China.
Cele 30 de membre industrializate ale OCDE reprezinta aproximativ 60% din productia economica mondiala.
"Cred ca este clar ca situatia din economiile emergente s-a schimbat daca aceasta este comparata cu ceea ce se intampla cu 15 ani in urma", declara Jorgen Elmeskov, sef al departamentului economic al OCDE.
Conform raportului semianual al OCDE, China ar putea inregistra o crestere economica de 7,7% in acest an si de 9,3% anul viitor, ritmuri mai rapide decat cele anticipate anterior. Economia Indiei ar putea avansa cu 5,9% in acest an si cu 7,2% anul viitor, iar cea a Braziliei, dupa o incetinire, isi va reveni in acest an si va creste cu 4% anul viitor.
 
China creste cu 7,7% in 2009
  • Statele emergente, China, India si Brazilia termina anul pe plus;
  • Economiile in curs de dezvoltare ar putea reprezenta motorul urmatoarei redresari, in timp ce Europa, Statele Unite si Japonia vor ramane in urma;
  • Cele mai mari 30 de tari membre industrializate ale OCDE reprezinta aproximativ 60% din productia economica mondiala;
  • Teoria decuplarii, candva populara, conform careia pietele emergente ar putea evolua independent de economiile dezvoltate, ar putea inregistra o revenire.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO