Business Internaţional

Economiile nordice sunt tot mai prospere

19.02.2007, 17:09 43

Economiile din regiunea nordica sunt in plina dezvoltare, alimentate de cererea foarte mare din partea consumatorilor, a exporturilor puternice si a recentelor schimbari in privinta eliberarii pietelor de munca locale, scrie The Wall Street Journal.
Din aproape oricare unghi, economiile Suediei, Norvegiei, Danemarcei si Finlandei sunt mult mai puternice decat cele din zona euro. In Suedia cresterea procentuala de doua cifre a cheltuielilor de consum a facut ca anul trecut sa aiba cea mai buna crestere economica din 1970 incoace. Evolutia pozitiva a pietei muncii a dus la atingerea unor valori minime record ale somajului in Danemarca, Finlanda si Norvegia.
"Suedia se bucura de o performanta macroeconomica excelenta cu rate mari de crestere, somaj redus si estimari stabile privitoare la inflatie", indica Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) prezentand un sondaj asupra economiei suedeze.
De asemenea, organizatia foloseste cuvantul "prosperitate" pentru a descrie vecinii Suediei. Spune ca economia Finlandei va creste in continuare in urma dezvoltarii comertului cu Europa de Est in timp ce investitiile in proprietati din Danemarca cresc cu rate de peste 10%, iar ofertele de locuri de munca din economia bazata pe petrol a Norvegiei au ajuns la niveluri record.
Singura bila neagra: scaderea somajului atrage dupa sine cresterea salariilor si implicit marirea inflatiei. Preturile de consum suedeze au crescut cu 1,4% anul trecut, dupa o crestere de 0,5% in 2005, potrivit Biroului de Statistica suedez. Preturile de consum din Norvegia au crescut cu 2,5% in 2006, dupa o crestere de 1,5% in 2005.
Bancherii centrali acorda o importanta sporita acestor factori. La sfarsitul lunii trecute banca centrala a Norvegiei a marit rata de referinta a dobanzii cu un sfert de punct procentual, pana la 3,75%. Banca centrala a Suediei a crescut dobanda de referinta cu jumatate de procent, aceasta ajungand la 3,25%.
Precum multi alti observatori, Goldman Sachs se asteapta ca ratele dobanzilor sa continue sa creasca si in 2008. Compania previzioneaza ca rata principala va creste la 4,5% in Suedia si va ajunge la 5,5% in Norvegia.
Prin contrast, este de asteptat ca Banca Centrala Europeana sa termine procesul de majorare a ratelor dobanzii in curand, sa ajunga la 4% fata de 3,5 cat este acum. Finlanda foloseste moneda euro, asa ca banca sa centrala nu are putere de decizie in privinta ratelor, in timp ce Danemarca a stabilit pretul coroanei daneze in cadrul valutei europene. Banca sa centrala mentine dobanda cu un sfert de punct procentual mai mare fata de cea a BCE.
In ciuda cresterii ratelor, economiile nordice vor continua sa creasca rapid, spun economistii.
"Exista doi beneficiari de pe urma celor doua economii infloritoare din peninsula Scandinavia", spune Roger Josefsson, un economist din cadrul Danske Bank cu sediul in Copenhaga.
In Suedia noul guvern de centru-dreapta, care a castigat alegerile in septembrie dupa 12 ani de conducere a social-democratilor, a redus impozitele pe venituri si taxele angajatilor si a redus beneficiile de pe urma somajului pentru a creste atat cererea de locuri de munca, cat si oferta.
Rezultatul: in Suedia vanzarile retailerilor au crescut cu 10,9% in decembrie fata de anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO