Business Internaţional

Economiile occidentale îşi revin greu

Autor: Catalina Apostoiu

13.12.2010, 23:40 15

Zona euro va înregistra o redresare modestă în condiţiileimplementării măsurilor de austeritate, însă perspectivele bloculuisunt în curs de îmbunătăţire, se arată în ultimul raport publicatde Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE),potrivit Financial Times.

Conform raportului, consumul în creştere susţinut de stimulente acreat premisele unei reveniri treptate, dar susţinute a activităţiieconomice.
"Va urma o redresare modestă, deşi există în continuare riscuri.Condiţiile financiare s-au îmbunătăţit. Activitatea a înregistrat orevenire, însă procesul de redresare va fi unul modest", se aratăîn raportul OCDE.

Raportul atrage de asemenea atenţia asupra dezechilibrelor din zonaeuro, în special legate de deficitele şi excedentele de contcurent, acestea urmând să limiteze creşterea viitoare a unor părţiale blocului.

"Rebalansarea economiilor cu dezechilibre mari a început deja, însăsunt necesare reforme structurale suplimentare pentru facilitareaacestui proces", se arată în raport. Economistul-şef al OCDE PierCarlo Padoan a declarat că un rezultat va fi faptul că recentatendinţă a unei creşteri economice în două viteze, una ridicată înţările de bază şi una mult mai redusă în ţările "periferice", s-arputea menţine.

Estimările sunt însoţite de o serie de recomandări făcutestrategilor europeni. Ţările din zona euro sunt îndemnate să-şirefacă finanţele publice după deteriorarea dramatică a poziţiilorfiscale ale acestora în ultimii trei ani.
Reducerea datoriilor este de asemenea importantă pentru creştereacapacităţii zonei euro de a face faţă unor şocuri viitoare şi învederea pregătirii pentru suportarea costurilor legate deîmbătrânirea populaţiei, se mai arată în raport.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO