Business Internaţional

Economist: QE4, următorul pas al Fed

Economist: QE4, următorul pas al Fed

Autor: CătăIina Apostoiu

28.09.2015, 00:04 1096
Rezerva Federală americană (Fed) se va angaja într-o nouă rundă de relaxare cantitativă (quantitative easing - QE) înainte de a începe să majoreze dobânzile de politică monetară, apreciază economistul Jerome Booth, citat de Financial Times.

Potrivit acestuia, majorarea prematură a ratelor ar arunca economia SUA, cea mai mare din lume, în recesiune.

Booth, fost şef pe cercetare la Ashmore, un fond de investiţii concentrat pe pieţele emergente cofondat de acesta în 1999, a afirmat că poziţia Fed de menţinere a dobânzilor neschimbate, aproape de zero, la ultima şedinţă de politică monetară a fost una corectă şi că banca va începe cea de-a patra rundă de achiziţii de obligaţiuni înainte de majorarea dobânzilor. „Am avut o redresare neînsoţită de o creştere a locurilor de muncă în SUA, iar Fed-ul nu-şi putea permite să declanşeze o nouă recesiune prin majorarea ratelor dobânzii. QE4 va fi următoarea mişcare a băncii.“

Peter Schiff, un critic direct al Fed şi CEO al Euro Pacific Capital, o firmă de investiţii americană, este de aceeaşi părere. „Nu cred că oficialii de la Fed au avut în vedere o majorare a ratelor. Totul a fost un bluff şi vor reveni cu QE4 mai întâi“, a afirmat acesta. În schimb, preşedintele Fed Janet Yellen a făcut clar într-un discurs de săptămâna trecută că se aşteaptă ca instituţia pe care o conduce să înceapă să majoreze dobânzile chiar de anul acesta. Aceasta ar fi prima creştere după 2006.

„Anticipez că se vor întruni probabil condiţiile pentru majorarea  intervalului ţintă al dobânzii pentru fondurile federale cândva anul acesta şi pentru creşterea treptată a dobânzii după aceea pe măsură de se îmbunătăţesc condiţiile de pe piaţa muncii, iar inflaţia revine spre ţinta noastră de 2%“, a explicat Yellen.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO