Bănci și Asigurări

Impactul deciziei Fed şi al tensiunilor politice pe curs

Impactul deciziei Fed şi al tensiunilor politice pe curs

Autor: Liviu Popescu

21.09.2015, 00:04 407

Moneda naţională s-a apreciat vineri faţă de euro şi faţă de dolarul american, dar a scăzut uşor faţă de francul elveţian şi a încheiat astfel una dintre cele mai tensionate săptămâni din luna septembrie, atât pe plan extern, cât şi pe plan intern, la nivelul de 4,42 de lei pentru un euro.

Faţă de euro, cotaţia a fost în scădere cu 0,13% faţă de şedinţa de joi, în timp ce cursul anunţat de BNR pentru un dolar a închis în scădere cu 1,2%, la 3,86 lei pe unitate. Francul elveţian s-a apreciat uşor la 4,03 lei.

Chiar şi în condiţiile în care premierul Victor Ponta a fost trimis în judecată de procurori într-un dosar în care este acuzat de corupţie, analiştii se aşteaptă la o relativă stabilitate a monedei naţionale sau cel mult la o perioadă limitată de zgomot politic, în condiţiile în care largul consens recent pe tema Codului fiscal şi perspectiva negocierilor cu FMI pentru un nou acord limitează riscurile majore.

„Considerăm că evenimentele politice au un impact oarecum redus asupra pieţelor locale, scriu analiştii ING într-un raport. Aceştia spuneau vineri că văd potenţial de apreciere a leului după ce Rezerva Federală a păstrat ratele neschimbate, iar pieţele au interpretat mesajele drept favorabile unei politici monetare relaxate.

„În plus, probabilitatea implicită a unei majorări de dobândă anul acesta, aşa cum este reflectată de cotaţiile futures avân ca suport rata dobânzii de politica monetară, a coborât sub 50%, mai scriu analiştii ING. Rezerva Federală (Fed) a SUA a menţinut joi dobânda de politică monetară la nivelul 0%-0,25% şi în acelaşi timp a redus estimarea privind nivelul acesteia pe termen lung. „ING crede în continuare că octombrie rămâne în cărţi pentru o majorare a dobânzii Fed, conchid analiştii ING.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO