Business Internaţional

Efectele reducerilor de cheltuieli îi fac pe oficialii europeni să accepte că austeritatea a atins limita suportabilităţii

Efectele reducerilor de cheltuieli îi fac pe oficialii...

Autor: Bogdan Cojocaru

23.04.2013, 20:57 924

Tăierile bugetare au fost timp de trei ani în centrul strategiei prin care zona euro încearcă să iasă din criza datoriilor suverane. Dar din cauza acestei strategii guvernele reduc ajutoarele sociale, ridicând astfel riscul sărăciei, statul şi companiile îşi concediază angajaţii, populaţia cheltuieşte mai puţin, iar speranţa tinerilor să-şi găsească loc de muncă scade.

„Deşi cred că această politică este, în mod fundamental, corectă, cred că şi-a atins limitele. Pentru a avea succes, o politică nu numai că tre­bu­ie proiectată corect, dar trebuie să fie şi spri­ji­nită de politicieni şi societate“, a declarat pre­şe­dintele Comisiei Europene (CE) Jose Manuel Barosso. El a recunoscut că auste­rita­tea din Europa a atins limitele suportabilităţii din partea societăţii.

Nivelurile record ale ratei şomajului şi ră­buf­nirile de violenţă din Europa de Sud forţea­ză regândirea strategiei anticriză, accentul pu­nându-se acum pe creştere economică, scrie agen­ţia Thomson Reuters. Un subaltern al lui Barosso, Olli Rehn, comisarul european pentru afa­ceri economice şi monetare, a indicat că Bruxel­lesul va deveni mai flexibil în privinţa ţin­telor bugetare stabilite pentru statele din UE.

Declaraţia lui Barosso este cea mai recentă din­tr-o serie de comentarii publice care arată că va urma curând o schimbare în politicile econo­mi­ce europene.
De asemenea, aceasta coi­ncide cu publi­carea unor noi date ce su­gerează că pro­gramele prin care se încearcă cele mai agresive tă­ieri bugetare au şi cel mai mic succes. FMI şi SUA le-au cerut guvernelor din zona euro să apese pedala de frână a auste­ri­tăţii, avertizând că în­că­pă­ţânarea în a reduce cheltuielile împiedică re­ve­nirea economiei globale şi riscă să fie letală pentru pa­cient, notează The Wall Street Journal.

Austeritatea împiedică deja de cinci tri­mestre creş­terea economică în zona euro şi are ca efecte secundare tocmai afecţiunile pentru ca­re este prescrisă. În Spania, în pofida creşterii ta­xelor şi reducerii cheltuielilor, deficitul bugetar a ajuns anul trecut la cel mai ridicat nivel din UE, de aproape 11% din PIB, şi peste estimarea CE, de 10,2%. Ţinta UE este de sub 3% din PIB. Ger­mania a înregistrat un mic surplus bugetar.

De asemenea, povara dato­ri­ilor suverane ale ţă­ri­lor din zona euro a atins nivelul record de 90,6% din PIB.


Austeritatea agresivă face ca săracii să devină şi mai săraci


Tot datele oficiale ale Uniunii Europene arată şi consecinţele sociale ale austerităţii. Unul dintre efecte este că numărul persoane­lor care trăiesc în sărăcie creşte, iar cei mai vulnerabili sunt copiii.
Una dintre cele mai îngrijorătoare consecinţe ale accentuării sărăciei este traficul de fiinţe umane şi exploatarea forţei de muncă, iar aceasta deoa­rece în perioadele de insta­bili­ta­te economică şi incertitudine mulţi oameni din regiunile sărace sunt dispuşi să-şi asume ris­curi mai mari în căutarea opor­tunităţilor de a-şi găsi un loc de muncă şi condiţii mai bune de viaţă. În plus, excesul de forţă de muncă încura­jea­ză angajatorii să ofere condiţii de lucru mai slabe şi salarii mai mici.
Avocata Magdalena Sepulveda, raportor special al ONU pentru sărăcie extremă şi drep­tu­rile omului, sugerează că în unele state mă­su­rile de austeritate „sunt pur ideologice“, iar gu­ver­nele folosesc scuza crizei financiare „pentru a implementa o anumită agendă“, scrie The Guar­dian. Guvernele au puterea de a-şi decide poli­ticile economice, dar au şi obligaţia respec­tării drepturilor omului.

„Mecanismul şi rezultatul acestor măsuri încal­că drepturile omului“, apreciază Sepulveda. Ea scoate în evidenţă măsurile de austeritate proiectate şi implementate fără a se urma principiul democratic al participării.


Spania se vede depopulată pentru prima dată în cel puţin un veac şi jumătate


Numărul rezidenţilor spanioli a scăzut cu 206.000, la 47,1 milioane, în condiţiile în care creşterea şomajului şi o perioadă de cinci ani marcată de recesiuni alungă imigranţii în ţările de origine sau spre destinaţii cu mai multe oportunităţi.
Aceasta este prima reducere a populaţiei de când datele au început să fie contorizate de statisticile oficiale, în 1857. Principalele grupuri de imigranţi, românii şi marocanii, s-au restrâns anul trecut, scrie agenţia Thomson Reuters.
În timpul lungii perioade de boom economic care s-a încheiat abrupt în 2008, imigranţii au inundat Spania în căutarea unui loc de muncă în construcţii. În perioada 2000-2010, numărul imigranţilor a crescut de la 924.000 la
5,7 milioane. Dar criza economică şi financiară mondială a provocat prăbuşirea pieţei imobiliare, guvernul şi-a redus cheltuielile cu protecţia socială, iar rata şomajului a urcat la 26%. În aceste condiţii mulţi imigranţi s-au întors acasă.
„Spania nu mai este atractivă deoarece nu mai are locuri de muncă“, a explicat demograful Albert Esteve la postul naţional de radio.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO