Business Internaţional

Efectele schimbarii principiilor sectorului bancar: Franta si Germania va trebui sa nationalizeze mai multi creditori

Efectele schimbarii principiilor sectorului bancar: Franta si Germania va trebui sa nationalizeze mai multi creditori

Timothy Geithner, secretarul Trezoreriei americane, a venit cu un set de noi reguli pentru sistemul bancar care nu este pe gustul Christinei Lagarde, ministrul francez de finante

07.09.2009, 16:34 26

Franta si Germania ar putea fi nevoite sa nationalizeze maimulte banci afectate de criza dupa ce in cadrul summituluiministrilor de finante ai G20 s-a stabilit impunerea unor regulimai stricte care sa reglementeze bilanturile contabile aleinstitutiilor financiare, scrie The Telegraph.

In pofida opozitiei ministrilor de finante din Franta siGermania, la summitul de la Londra s-a insistat ca bancile trebuiesa stranga mai multi bani pentru a isi majora baza de capital,masura necesara echilibrarii bilanturilor contabile ale acestora.S-a stabilit, de asemenea, ca numai capitalul de cea mai bunacalitate - precum actiunile institutiilor - va fi luat inconsiderare.

Potrivit unor surse din interiorul G20, aceasta masura afecteazaputernic unele dintre cele mai mari banci europene, care esteposibil sa fie nevoite sa stranga mai multi bani, fapt ce implicaposibile noi ajutoare de la stat.

Desi principalul subiect de pe ordinea de zi de la summitul G20a fost cel privind bonusurile bancherilor, care vor fi reduse,surse din interior spun ca acordul privind majorarile de capital arputea fi mult mai important pentru sistemul bancar pe termenlung.

La Londra s-a stabilit ca bancile trebuie sa isi majoreze bazade capital pentru a putea face fata unor viitoare socuri. Aceastamasura va conduce la modificari ale regulilor de la Basel privindreglementarea sistemului bancar.

Decizia remodelarii sistemului are la baza evolutiile trecute,care au demonstrat ca unele banci s-au bazat prea mult peinstrumentele financiare complexe care au provocat pierderiimportante sistemului financiar.

Din cauza noilor reguli bancile nu vor mai obtine in viitorniveluri ale profitului la fel de ridicate ca in trecut, inainte deizbucnirea crizei.

Secretarul Trezoreriei Statelor Unite Timothy Geithner a propuscreionarea unui nou sistem de reguli pentru sistemul bancar, sistemcare sa fie gata pana in 2012. Franta si Germania au incercat sazadarniceasca aceste planuri, in favoarea actualelor reguli BaselII, regulament pe care SUA inca nu l-a adoptat.

Surse din interior afirma ca opozitia marilor puteri europene sedatoreaza in principal faptului ca noul sistem de reguli propus deStatele Unite este mai dur, iar bancile europene continentale vatrebui sa obtina sume de bani considerabile. Exista suspiciunipotrivit carora in timp ce bancile anglo-saxone realizau in primeleluni de dupa izbucnirea crizei operatiuni de writedown (reducereavalorii contabile a activelor), omoloagele lor de pe continentuleuropean s-ar putea confrunta cu mai multe probleme in stagiileterminale ale crizei actuale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO