Business Internaţional

Efectul Obama s-a risipit: bursele si-au reluat scaderea

06.11.2008, 17:53 13

Victoria democratilor in alegerile prezidentiale americane nu a adus euforie pe burse, indicele Dow Jones Industrial Average pierzand 486 de puncte sau 5% in ziua de dupa alegerile din SUA. Indicele Standard & Poor's a inregistrat o scadere de 5,3%, iar NASDAQ Composite 5,5%, scrie CNN Money.

Investitorii au avut clasica reactie "cumpara pe zvon si vinde pe stire" fata de victoria lui Barack Obama, arata Bill Stone, strateg pe investitii in cadrul PNC Financial Services Group. Actiunile inregistrasera o revenire cu o zi in urma in timpul desfasurarii alegerilor.
Scaderea de dupa alegeri a fost exacerbata de rapoarte care au readus in mintea investitorilor situatia precara a economiei pe care o mosteneste Obama. Doua rapoarte sumbre privitoare la piata muncii au scos in evidenta aceasta situatie.
"Cred ca a existat o anumita euforie in jurul alegerilor, insa acum atentia revine asupra elementelor fundamentale ale pietei, iar acestea nu arata prea bine", este de parere William Rutherford, presedinte al Rutherford Investment Management.
Din cadrul indicelui Dow, cele mai mari scaderi au fost consemnate de actiunile Bank of America, Citigroup, Intel, Merck si Boeing.
Pe alte piete, preturile petrolului si aurului au scazut. Democratul Barack Obama era asteptat sa castige batalia impotriva republicanului John McCain, pe baza sondajelor realizate inainte de alegeri. Singura supriza pentru investitori a fost probabil marja cu care acesta a castigat.
Acum ca Obama a fost ales, atentia revine asupra economiei, economie care se confrunta in continuare cu efectele declinului pietei rezidentiale si cu cea mai grea perioada pentru economie de la Marea Criza economica din anii '30 incoace.
Guvernul a luat masuri in vederea stabilizarii pietelor financiare, inclusiv adoptarea programului de salvare a sistemului financiar in valoare de 700 de miliarde de dolari, pus la punct de secretarul Trezoreriei, Henry Paulson. Prima mare "incercare" a lui Obama va fi alegerea unui noi secretar al Trezoreriei (ministrul finantelor), care sa-l inlocuiasca pe Paulson.
Anuntul privitor la noul secretar este asteptat "mai curand, decat mai tarziu", a declarat Stone din cadrul PNC, iar inlocuirea va trebui facuta rapid astfel incat noul sef sa dispuna de o perioada de tranzitie suficienta. 
Cu gandul la recesiune, investitorii au ales sa se retraga dupa ce impinsesera actiunile in sus cu mai mult de 18% in decursul unei singure saptamani.
In ciuda scaderilor recente, actiunile ar putea inregistra o continuare a acestei reveniri timp de cel putin cateva saptamani, spune Steven Goldman, strateg in cadrul Weeden, in conditiile in care Wall Street-ul recupereaza o parte a pierderilor consemnate in aceasta toamna.
In perioada dintre falimentul Lehman Brothers si minimele de saptamana trecuta, indicele S&P a pierdut 32%, in contextul in care investitorii anticipau recesiunea. Actiunile nu-si vor recupera in intregime pierderile suferite, insa ar trebui sa recupereze mai mult de cele 18 procente castigate, arata Goldman. Raportandu-se la alte minime recente ale pietei, inclusiv din perioada 2002-2003, Goldman estimeaza ca actualul avans ar mai putea continua. Totusi, ca si in alte perioade, actiunile ar putea "retesta" acele minime pe o perioada de cateva luni inainte de a avansa cu adevarat.
Piata muncii a continuat sa se deterioreze in octombrie, fapt demonstrat de doua rapoarte.
Reducerile de locuri de munca anuntate de angajatorii americani au avansat pana la 112.884 in octombrie, de la 95.094 in septembrie, conform firmei Challenger, Gray & Christmas, marcand astfel cel mai ridicat nivel al disponibilizarilor din aproape patru ani.
Conform unui alt raport, al firmei ADP, sectorul privat a pierdut 157.000 de locuri de munca luna trecuta, in crestere de la o reducere revizuita de 26.000 cu o luna in urma.
Cele doua rapoarte preced raportul guvernamental care este asteptat sa indice eliminarea a 200.000 de locuri de munca in luna octombrie. Intre timp, rata somajului, generata de un studiu separat, este asteptata sa avanseze la 6,3% de la 6,1% in luna anterioara.
Aceasta saptamana a adus deja semne clare de recesiune, inclusiv rapoarte sumbre legate de comenzile din industrie si cele mai slabe vanzari lunare de automobile din 25 de ani.
 
 
Pietele de capital din Europa sunt trase in jos de rezultatele slabe ale companiilor
 
Actiunile au pierdut miercuri din valoare in cadrul sedintelor bursiere din Europa si Asia, pe masura ce rezultatele firmelor Toyota, Cisco Systems si Adidas au agravat temerea ca declinul economic va afecta profiturile, scrie Bloomberg.
Toyota, cel mai mare producator auto din lume, a pierdut 8,2 procente pe piata bursiera germana dupa ce a anuntat cea mai pronuntata diminuare a profitului din ultimii 18 ani. Cisco a pierdut 5,7 procente pe fondul estimarii primului declin al veniturilor din ultimii cinci ani, iar Adidas a scazut cu 7 procente.
Indicele global MSCI s-a redus cu 2,3 procente, pana la 960,73 puncte ieri la jumatatea sedintei de trazactionare si a suferit un declin de 40 procente in cursul anului curent. Peste 27.000 mld. dolari au fost sterse de pe pietele globale de actiuni in conditiile in care pierderile de pe piata creditelor si reducerile de valoare contabila a activelor au cumulat 680 mld. dolari.
Indicele european Dow Jones Stoxx 600 s-a diminuat cu 2,6 procente. Si indicii nationali au continuat sa piarda din valoare. Indicele FTSE 100 al bursei de la Londra a scazut cu 2,77%, in timp ce CAC 40 (Franta) a pierdut 3,70%, iar DAX (Germania) 3,67%. Indicele MSCI calculat pentru regiunea Asia-Pacific a pierdut 5,9 procente. Castigurile celor 956 de companii din Europa de Vest ce si-au anuntat rezultatele incepand cu 7 octombrie s-au redus in medie cu 6,7 procente.
Toyota a scazut cu 8,2 procente pe piata bursiera din Germania, titlurile companiei tranzactionandu-se cu 3.489,74 yeni (27,38 euro).
Adidas, al doilea mare producator de echipamente sportive din lume, a pierdut 7 procente, titlurile sale valorand 27,42 euro, dupa ce compania a anuntat un profit de 302 milioane de euro (388 de milioane de dolari) pentru al treilea trimestru al lui 2008.
Hermes, producatorul gentilor Birkin, a consemnat un declin de 6,4 procente, o actiune valorand 15,61 euro. Veniturile s-au majorat comparativ cu anul trecut, inregistrandu-se 410,5 milioane de euro. Aceasta crestere a reprezentat abia o treime din cea realizata in trimestrul anterior.
Axa, cea mai mare firma de asigurari din Europa, a pierdut 24 de procente, o actiune valorand 15,61 euro. Veniturile s-au redus cu 3,4 procente pe fondul diminuarii vanzarilor de asigurari de viata si de depozite in Marea Britanie si SUA. KBC Group a pierdut 1,2 procente pana la 34,35 euro/titlu. Cea mai mare banca a Belgiei din perspectiva valorii de piata a raportat o pierdere de 906 milioane de euro in trimestrul trei.
Total, una dintre cele mai mari companii petroliere din Europa, a consemnat o depreciere de 3,2 procente, pana la 41,4 euro/titlu. Royal Dutch Shell, cea mai mare companie energetica din regiune, a pierdut 3,2 procente, un titlu valorand 1,717 lire sterline (2,11 euro). 
De asemenea, actiunile companiilor miniere s-au devalorizat puternic pe fondul scaderii pretului aurului si al cuprului. BHP Billiton, cea mai mare companie miniera din lume, a pierdut 7,6 procente, pana la 1,053 lire sterline (1,2 euro).
Cuprul, aluminiul si nichelul s-au ieftinit in urma speculatiilor ca agravarea crahului economic ar putea reduce cererea globala pentru metale.
 
Bursa de la Moscova, suspendata pentru a 25-a oara
 
Indicele bursier Micex, care monitorizeaza actiunile celor mai mari companii de pe piata ruseasca, a scazut pentru prima data in ultimele sapte zile, facand ca tranzactiile sa fie oprite pentru o ora, din cauza investitorilor care au realizat vanzari masive de actiuni in incercarea de a strange mai mult capital si a pretului scazut al petrolului, scrie Bloomberg.
Actiunile Rosneft si Lukoil, cele mai mari companii producatoare de titei din Rusia, au atins cele mai scazute valori din ultimele doua saptamani, in timp ce barilul de petrol a fost tranzactionat la un pret de 65 de dolari la New York.
Indicele Micex, a carui valoare este calculata in ruble, a scazut cu 6,8%, ajungand la 722,73 puncte, pentru prima data din 24 octombrie pana in prezent. Bursa Micex si-a sistat tranzactiile pentru o ora joi la 11:05 ora Moscovei, pentru a 25-a oara de la inceputul lui septembrie, in timp ce indicele bursier RTS inregistrase o scadere cu 5,8% la bursa din Moscova.
"Atunci cand piata ruseasca creste putin, cei mai multi incearca sa isi vanda actiunile, pentru ca principala dorinta a investitorilor din Rusia este sa vanda", a afirmat Ron Smith, strateg-sef la Afla Bank in Moscova. "Orice regrupare a fortelor va fi imediat oprita de catre investitorii care vand actiuni pentru a strange capital. Daca pretul petrolului scade, atunci exista o presiune la fel de mare de a vinde", a adaugat Smith.
Chiar daca saptamana trecuta indicele RTS inregistrase cea mai mare crestere saptamanala cunoscuta, octombrie a reprezentat cea mai proasta luna in evolutia RTS de la momentul in care Rusia nu a mai reusit sa isi plateasca datoria publica in 1998, intrand in cea mai grava criza financiara cu care s-a confruntat.
Titlurile Rosneft, cel mai mare producator de petrol al Rusiei, au scazut cu 7,5%, in timp ce actiunile Lukoil, aflata pe locul doi in productia de titei din aceasta tara, si-au redus valoarea cu 4,8%.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO