Business Internaţional

Eforturile de limitare a speculatiilor sunt inutile

26.06.2008, 19:20 17

Eforturile guvernelor de limitare a participarii pe pietele de marfuri si de reducere a speculatiilor ar fi irationale pentru ca preturile se bazeaza pe oferta si cerere, a declarat directorul executiv al bursei londoneze de metale (London Metal Exchange-LME), Martin Abbott, citat de Bloomberg.
Cererea in crestere venita din partea pietelor emergente si lipsa investitiilor din partea furnizorilor au generat o "schimbare structurala" pe pietele de marfuri, alimentand cresterea preturilor, a mentionat acesta.
O inasprire a reglementarilor in scopul limitarii interesului speculatorilor nu va duce la o scadere a preturilor, a aratat el.
"In spatiul marfurilor ca intreg se intampla ceva ce nu poate fi pus pur si simplu pe seama 'banilor fierbinti'," a declarat Abbott, care conduce cea mai mare piata de tranzactionare a cuprului, aluminiului si a altor metale de baza din lume. "Eforturile oricarui guvern de reducere a participarii pe piata ar fi inutile". Majorarea preturilor la marfuri cum ar fi titeiul, porumbul si cuprul i-a determinat pe legiuitori, printre care si senatorul american Joseph Lieberman, sa sugereze ca ar fi nevoie de o reglementare sporita in scopul limitarii rolului jucat de speculatori pe piete. Investitorul miliardar George Soros a caracterizat cresterea preturilor la energie drept un bubble speculativ.
"De ce ar stii un politician ales mai bine ce inseamna un pret. Nu are niciun sens ca un guvern sa incerce sa determine pretul corect pentru ceva", a declarat Abbott. "Nu am investit in fabrici, nu am investit in depozite si nu e de mirare ca pietele resimt acum acest lucru", a adaugat directorul LME.
Indicele CRB Reuters/Jefferies, care masoara un cos de 19 marfuri, a avansat cu 18% de la sfarsitul lunii martie si ar putea inregistra cea mai solida performanta trimestriala din 1973. Pretul petrolului a inregistrat o crestere de 43% in acest an, in timp ce porumbul a avansat cu 64% si soia cu 23%. Temerile ca fondurile de investitii sunt cele care imping preturile in sus, si nu cererea si oferta, au determinat autoritatile americane sa ancheteze tranzactiile cu petrol.
Pe 18 iunie, Lieberman a emis o propunere prin care investitorilor institutionali li s-ar putea interzice sa achizitioneze marfuri. Producatorii de marfuri s-au aratat la randul lor preocupati de rolul jucat de speculatori pe piete. In aprilie, LME a lansat primul sau contract futures pe otel, care s-a lovit de opozitia producatorilor de otel.
"Otelul nu este un instrument financiar speculativ si nu ar trebui tranzactionat in acest fel", a declarat Lakshmi Mittal, CEO-ul ArcelorMittal.
Lipsa unor analize solide privitoare la investitiile in marfuri ar putea determina autoritatile sa intervina si sa produca o distorsiune a preturilor, au aratat analistii Barclays Capital. Valoarea investitiilor este supraestimata, oferta si cererea fiind in continuare principalii factori care determina preturile, spun ei.
"Fara speculatori, pietele nu functioneaza. Economia globala nu va functiona in lipsa unei libere circulatii a banilor, iar aceasta nu e posibila in lipsa unei libere interactiuni a pietelor", spune Abbott.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO