Business Internaţional

Eforturile Europei de a prinde din urma Statele Unite esueaza

26.10.2004, 00:00 13



Presedintele Comisiei Europene Romano Prodi a caracterizat eforturile depuse de Europa in vederea devansarii Statelor Unite din punct de vedere economic, devenind cea mai competitiva economie, drept "un esec major", relateaza Financial Times.



Comentariile lui Prodi au aparut in contextul in careWim Kok, fost prim ministru al Olandei, se pregateste sa prezinte un raport privitor la reformele economice ale Europei. In cadrul acestui raport, Kok urmeaza sa critice absenta unor angajamente ferme si lipsa de vointa politica in Europa, aceasta "riscand sa fie asociata pe viitor cu incapacitatea de atingere a tintelor stabilite si de respectare a promisiunilor".



Conform Financial Times, in cadrul raportului Kok mai avertizeaza ca distanta dintre Europa si Statele Unite s-a adancit si mai mult dupa ce Europa si-a anuntat ambitioasa intentie de a-si spori potentialul de crestere la Lisabona in anul 2000.



Raportul propune ca Europa sa se concentreze asupra unui numar de 14 indicatori pentru a estima progresul realizat in ceea ce priveste atingerea obiectivelor stabilite la summitul de la Lisabona, concentrandu-se asupra locurilor de munca si dezvoltarii economice.



"Lisabona reprezinta un mare esec," a declarat Prodi pentru Financial Times.



Comisia condusa de Prodi a fost considerata cateodata de catre autoritatile de la Berlin si Paris drept mult prea liberala in eforturile sale de implementare a reformelor economice, in special in ceea ce priveste eliminarea subventiilor de stat si protectionismul.



Jose Manuel Barroso, succesorul desemnat al lui Prodi, va face din reformele economice un domeniu prioritar in momentul in care si daca va prelua pozitia de presedinte al Comisiei Europene la data de 1 noiembrie.



Mai intai, echipa sa formata din 24 de membri va trebui sa fie aprobata de catre parlamentul european miercuri, socialistii, liberalii si ecologistii amenintand sa voteze impotriva.



Prodi asteapta sa se intoarca saptamana viitoare in Italia, pregatindu-se pentru o adevarata batalie cu rivalul sau Silvio Berlusconi. catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO