Business Internaţional

Eliot Spitzer, ?seriful de pe Wall Street"

18.11.2004, 00:00 23



Eliot Spitzer a fost comparat cu un caine flamand, care odata ce prinde un ciolan nu ii mai da drumul. Procurorul general al New York-ului si-a castigat renumele datorita concesiilor pe care le-a obtinut de la cele mai mari companii, relateaza BBC News. Indarjirea sa in cazul celui mai mare broker de pe piata asigurarilor, Marsh&McLennan, a declansat valuri in toata lumea. Numarul proceselor a crescut, datorita procurorilor din celelalte state care au inceput investigatiile, firmelor precum Aon si Willis solicitandu-li-se documente.



Toate aceste evenimente au determinat companiile de asigurari din Europa sa isi pazeasca spatele cu atentie, punandu-si problema: ?daca s-a intamplat acolo, de ce nu si aici?".



Spitzer sustine ca Marsh a primit sume ilegale de bani pentru a sugera clientilor sai sa apeleze la anumite companii, precum si ca a trimis companiile cu un grad mai mic de risc catre firme alese preferential. El a acuzat industria ca a pus la punct un ?sistem de false pariuri", considerand ca acesta este ?un comportament clasic pentru un cartel".



Nefiind tipul de om care sa astepte, Spitzer doreste sa forteze o schimbare in industriile in care considera ca firmele abuzeaza de pozitia lor sau ca nu protejeaza drepturile consumatorilor. Procurorul, care a fost numit ?seriful de pe Wall Street", a inceput sa investigheze companiile poluante, bancile de investitii de pe Wall Street, companiile farmaceutice si fondurile mutuale in care majoritatea populatiei isi investeste economiile.



Multi dintre cei vizati au fost de acord sa isi revizuiasca modul de operare sau sa plateasca taxele, decat sa riste sa isi pateze reputatia. Analistii cred ca in scurt timp, companiile de asigurari vor adopta aceeasi pozitie.



Marsh l-a inlocuit deja pe directorul executiv, anuntand si lansarea unor reforme interne. Noul sef, Michael Cherkasky, a declarat ca schimbarile ?vor revolutiona industria", adaugand ca este increzator ca acuzatiile lui Spitzer vor fi rezolvate.



Pentru clienti, acest lucru ar trebui sa insemne o scadere a costurilor precum si o simplificare a modului in care industria functioneaza. Sectorul asigurarilor este adesea privit ca fiind ?opac", chiar si de analistii care fac parte din industrie.



Unda de soc este foarte posibil sa afecteze cealalta parte a Atlanticului. Piata britanica a asigurarilor este considerata a fi mult mai stricta decat cea americana.



Autoritatea Serviciilor Financiare din Marea Britanie, care va supraveghea piata din 14 ianuarie, a declarat ca a luat cunostinta de investigatiile lui Spitzer. Dar, potrivit unui purtator de cuvant al ASF, ?nu poti trage prea multe concluzii din asta". Conform unor observatori, autoritatile engleze nu fac decat sa ignore niste probleme serioase.



Urmatoarele investigatii ale lui Spitzer se vor referi la asa numitele intelegeri legate de polite, care sunt cunoscute si sub numele de intelegeri de service pe piata. Conform unor astfel de intelegeri, brokerii primesc taxe pentru a include clientii pe listele care au fost alcatuite la cererea companiilor. Clientul, care la randul lui a platit o taxa brokerului, nu este anuntat despre ele. Spitzer considera ca acestea sunt mite, nu taxe pentru servicii acordate. Exista surse care spun ca aceste practici au fost inventate la Londra si apoi exportate in SUA.



Aceasta perspectiva a declansat retragerea unora din brokerii de top din Londra. Prin aceasta hotarare ?nu au admis ca sunt ilegali sau ca incalca legile antitrust. Dar au recunoscut ca au facut-o. Iar acum spun ca au incetat sa o mai faca", a spus McKean, chairman la BMS Group. Daca McKean are dreptate, atunci trebuie sa ne asteptam la o restructurare a industriei atat din Statele Unite cat si din Anglia.





Spitzer investigheaza un nou caz de coruptie





Spitzer, in procesul pe care l-a declansat, afirma ca unele dintre cele mai mari firme de asigurari din Statele Unite, inclusiv MetLife si Prudential, s-au asociat pentru a reduce costurile cu beneficiile acordate angajatilor. Procurorul i-a acuzat ca au platit comisioane mai mari unui broker, de la Universal Life Resources din San Diego, in schimbul facilitarii afacerilor cu companii precum Viacom, Mariott, Colgate Palmolive si United Parcel Service.



Procesul este al doilea inaintat de Spitzer in investigatiile legate de coruptia din industria asigurarilor. Actiunea a fost declansata atunci cand s-a aflat ca Lloyd, baza asigurarilor din Londra, sfatuieste asiguratorii sa isi revizuiasca activitatea pentru a verifica daca sunt implicati in practici anti-concurentiale. Actiunea Lloyd reprezinta inca un semn al repercursiunilor pe care le are procesul lui Spitzer in Anglia. Lloyd se presupune ca si-a sfatuit cele 45 de agentii sa se asigure ca angajatii lor nu sunt implicati in pariuri sau fixari de pret. Compania nu le-a cerut sa verifice comisioanele de contingenta, bonusurile platite de subscrisi pentru a li se facilita incheierea de contracte. Aceste bonusuri reprezinta baza investigatiei lui Spitzer, dar nu sunt ilegale. Se pare ca Lloyd nu a gasit nici o dovada, formala sau informala, despre incalcari ale legii.



Intre timp, Zurich Financial, asiguratorul elvetian, a declarat ca a suspendat cativa angajati, ca urmare a unei investigatii interne legate de relatiile cu brokerii de asigurari.



Procesul declansat de Spitzer se refera si taxele primite de ULR pentru ?servicii de comunicare" si alte activitati. Taxele nedeclarate se pare ca au valorat peste 17 milioane de dolari din veniturile totale de 25,3 milioane ale ULR.



Procesul pretinde ca, la fel ca in multe alte cazuri, s-a hotarat in avans ca taxele vor fi atasate celor care sunt percepute angajatilor pentru asigurari suplimentare. Cei implicati erau constienti ca daca vor colabora cu ULR li se va facilita obtinerea afacerilor. Doug Cox, CEO la ULR, era recunoscut pentru ca avea acces la companiile din top 1000 al Forbes.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO