Business Internaţional

Elvetia elimina o taxa care ii favoriza pe miliardari

05.06.2007, 17:20 15

Cea mai inalta instanta juridica a Elvetiei a decis sa anuleze o lege adoptata in 2005 prin care erau reduse impozitele impuse celor bogati, decizia fiind asteptata sa intensifice presiunile autoritatilor UE in sensul inaspririi regimului fiscal din aceasta tara, scrie International Herald Tribune.
Tribunalul Federal din Lausanne a decis ca o lege aprobata in anul 2005 in micul canton Obwalden prin care era adoptat un sistem in care ratele impozitelor erau invers proportionale cu veniturile impozitate contravine constitutiei elvetiene. Tribunalul a aratat ca acest sistem contravine in general cu masurile constitutionale al caror scop este asigurarea unui sistem de im-pozitare in functie de performante economice.
Conform sistemului aplicat in cantonul Obwalden, de exemplu o persoana care castiga peste 300.000 de franci elvetieni (243.000 de dolari) suporta o rata de impozitare de 1%.
Oficialii cantonului au declarat ca urmeaza sa adopte o serie de masuri pe termen scurt ca reactie la decizia curtii.
Acest sistem de impozitare si nivelul scazut al impozitului pe profitul companiilor asociat acestuia a atras criticile Uniunii Europene. Adesea, cele 26 de cantoane, in mare parte independente, ale Elvetiei incearca sa atraga companiile si oamenii de afaceri bogati prin stimulente fiscale. Ceea ce rezulta este un sistem de taxe negociabile pentru miliardarii din intreaga lume, acestia, spre deosebire de elvetieni, putand sa negocieze anumite acorduri fiscale avantajoase.
Acest sistem este accesibil numai persoanelor cu averi acumulate in afara Elvetiei, care nu lucreaza in interiorul acestei tari.
Sistemul s-a dovedit un mijloc de succes de atragere a celor bogati, printre acestia numarandu-se starul francez Johnny Hallyday, fondatorul Ikea Ingvar Kamprad si Viktor Vekselberg, un magnat rus din sectorul aluminiului si petrolului.
Olbwalden, o regiune in mare parte rurala aflata in centrul muntos al Elvetiei, si-a atras si criticile autoritatilor elvetiene. Partidul Socialist a salutat decizia Tribunalului, spunand ca aceasta contribuie la restaurarea "justitiei fiscale".
Cantoane ca Obwalden se regasesc in centrul unei dispute dintre Uniunea Europeana si Elvetia cu privire la companiile cu sediul in cantoane cu taxe scazute care isi obtin profiturile in UE.
Elvetia, care nu este membra a Uniunii Europene, sustine ca nu este dispusa sa renunte la avantajele pe care le are ca centru financiar.
Decizia Tribunalului Federal a survenit in aceeasi zi in care Elvetia a eliminat toate barierele ce stateau in calea patrunderii in aceasta tara a cetatenilor UE aflati in cautarea unui loc de munca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO