Business Internaţional

Enel imprumta 35 mld. euro pentru a cumpara Endesa

12.04.2007, 17:09 18

Compania Enel, cel mai mare furnizor de energie din Italia, va contracta un credit bancar in valoare de 35 de miliarde de euro pentru a plati achizitia companiei rivale Endesa din Spania, punand astfel bazele unuia dintre cele mai mari grupuri furnizoare de energie si gaz din regiune, scrie Bloomberg.
Bancile de investitii UBS si Mediobanca se numara pe lista celor cinci creditori care vor fixa detaliile finantarii. Compania Enel cu sediul in Roma si partenerul sau Acciona vor plati 41 de euro pentru fiecare actiune Endesa, plus dobanda. UBS si Mediobanca au oferit de asemenea consultanta companiei Enel pentru oferta de preluare a Endesa.
Directorul executiv Fulvio Conti a primit misiunea din partea consiliului de administratie al companiei Enel de a concretiza oferta comuna cu constructorul Acciona cat "mai curand posibil si in limita legislatiei". De asemenea, reprezentantii Enel au declarat ca vor scoate la vanzare obligatiuni in valoare de 5 miliarde de euro pana la sfarsitul anului in scopul finantarii achizitiei. Enel planuieste sa achite o parte din creditele contractate prin emiterea de obligatiuni imediat dupa incheierea tranzactiei. Astfel, compania isi va creste limita de indatorare de la 10 miliarde de euro la 25 de miliarde de euro.
Companiile Enel si Acciona au iesit invingatoare in competitia care a durat 18 luni pentru preluarea Endesa in care a mai fost implicata si E.ON, oferta acestora estimand compania spaniola la peste 43,4 miliarde de euro.
Principalele banci italiene, Intensa Sanpaolo si UniCredit, si banca spaniola Santander au fost contactate de membrii consiliului de administratie al Enel pentru a obtine sprijin financiar.
Enel va contracta un imprumut in trei transe, cu perioade de rambursare de la un an la cinci ani. Compania va plati dobanda in functie de evaluarea riscului de credit din momentul respectiv. Celor cinci banci care vor sprijini tranzactia li se vor alatura si alti creditori din sectorul bancar.
Compania germana E.ON a renuntat la oferta de 42,4 miliarde de euro pentru Endesa dupa ce a esuat in asigurarea unui pachet de actiuni majoritar la compania spaniola, tentativa de achizitie a companiei germane primind sprijinul doar a sase procente din totalul actionarilor Endesa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO