Business Internaţional

Enel vinde obligatiuni de 1,5 miliarde de euro pentru a cumpara Endesa

15.06.2007, 19:38 16

Enel, cea mai mare companie de utilitati din Italia, a strans fonduri de 4,97 mld. euro prin cea mai mare emisiune de obligatiuni lansata anul acesta in Europa, pentru a-si finanta oferta pentru concurentul spaniol Endesa.
Compania cu sediul la Roma va plati cu pana la 0,34% peste dobanda de referinta pentru obligatiunile in valoare de 1,5 mld. euro, cu o scadenta la zece ani, care reprezinta cea mai mare parte a finantarii, potrivit statisticilor Bloomberg.
Valoarea este cu cinci puncte de baza peste randamentul obligatiunilor Enel aflate deja pe piata, de 4,75% si in valoare totala de 750 mil. euro, cu scadenta in 2018. Oferta Enel este mai mare decat cea depusa de Statkraft, compania de utilitati norvegiana care are un rating mai slab pentru obtinerea de finantari.
"Obligatiunile au avut un pret foarte atractiv pentru investitori", a declarat Mahmoud El-Shaer, care gestioneaza echivalentul a 35 mld. dolari (26,3 mld. euro) in active cu venituri fixe pentru fondul de investitii State Street Investment Management cu sediul la Londra, si care a achizitionat obligatiuni emise de Enel. "De aceea obligatiunile s-au si vandut atat de bine", a adaugat el.
Enel, impreuna cu Acciona, compania partener cu sediul in Madrid, a reusit sa surclaseze E.ON, furnizorul de utilitati din Germania in cursa pentru achizitia Endesa, printr-o oferta care evalua compania la 43,7 mld. euro. Datorita finantarii achizitiei printr-un credit, Moody's Investors Service si Standard& Poor's au redus ratingul de credit al companiei la inceputul acestei luni. Emisiunea Enel aproape a dublat obligatiunile companiei la aproape 11,31 mld. euro. Este foarte probabil ca furnizorul de utilitati sa mai organizeze o emisiune de obligatiuni in septembrie, potrivit lui Miriam Hehir, analist de credit in cadrul RBC Capital. Ratingul de credit al Enel a scazut cu un nivel, atat la Moody's, la A1, cat si la S&P, la A.
Nu mai putin de zece banci
s-au ocupat de emisiunea de bonduri Enel: Goldman Sachs si Morgan Stanley sunt coordonatorii vanzarii de obligatiuni la nivel global, in timp ce Banca IMI, BBVA, Banco Santander, Credit Suisse, Deutsche Bank, Dresdner Kleinwort, Mediobanca, Royal Bank of Scotland, UBM si UBS sunt responsabili pentru structurarea si intregul proces al emisiunii de obligatiuni.
Pe piata romaneasca, Enel detine firmele de distributie de electricitate Electrica Banat si Electrica Dobrogea, preluate in perioada 2004-2005, pentru care a platit 127,4 mil. euro, iar saptamana trecuta a semnat contractul pentru preluarea Electrica Muntenia Sud, cea mai mare filiala a companiei Electrica, oferind 820 mil. euro pentru 67,5% din actiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO