Business Internaţional

Englezii au descoperit piaţa din Polonia. Şi nu vor să mai plece

Englezii au descoperit piaţa din Polonia. Şi nu vor să mai plece

Autor: Paul Comşa

05.10.2011, 00:04 1587

Odată cu deschiderea graniţelor europene, mulţi se aşteptau ca Marea Britanie să fie asaltată de un aflux de polonezi în căutarea unui loc de muncă. Nu numai că acest fenomen nu a avut loc, ci din contră, în ultima perioadă trendul tinde să se inverseze şi tot mai mulţi englezi îşi caută de lucru în Polonia, scrie Daily Mail.

Ajunşi în Polonia, singura economie din Europa care nu a fost afectată de recesiune în timpul crizei financiare, englezii găsesc un mediu de afaceri deschis la inovaţii şi dornic să atragă investiţii străine, o societate care pune accent pe valorile familiale, un cost mai scăzut al traiului zilnic şi, în cazul a mii de bărbaţi englezi, femei pe care le consideră irezistibile.

Un studiu recent evidenţiază o calitate a vieţii din Polonia semnificativ mai bună decât cea din Marea Britanie, mai ales datorită nivelului scăzut al infracţionalităţii. Mai mult, polonezii beneficiază de zece zile în plus de vacanţă pe an şi au aproape 200 de ore suplimentare de vreme însorită pe an.

"Britanicii vin aici şi sunt uimiţi să descopere o piaţă în mare parte neexploatată şi o pătură de mijloc aflată în plină dezvoltare", a spus Agnieszka Libura, director al Camerei de Comerţ Polono-Britanice.

Diaspora engleză din Polonia include numeroşi salariaţi din clasa mijlocie engleză care lucrează în companii multinaţionale, oameni de afaceri oportunişti, bărbaţi care s-au îndrăgostit de femei poloneze şi britanici care pur şi simplu s-au îndrăgostit de Polonia.

"Aş putea câştiga mai mult în Anglia, dar nu m-aş bucura de acelaşi stil de viaţă ca în Polonia. Arhitectura este impresionantă, alimentele şi produsele de bază sunt mai ieftine şi pieţele sunt pline de fructe şi legume cultivate aici", spune Mark Burton, un angajat englez al unei companii de IT din Polonia. El adaugă că şi cu o treime din salariul obţinut în Anglia, în Polonia se poate trăi confortabil.

"Trebuie să o recunoaştem, economia noastră se află în dificultate, în timp ce economia poloneză este dinamică, iar oportunităţile de aici sunt fantastice. Marile oraşe din Polonia sunt moderne, dar poţi veni în continuare cu idei de afaceri care nu au fost încă exploatate şi la care polonezii nici nu s-au gândit", spune şeful lui Mark, John Naughton, care a întreprins mai multe afaceri în Polonia.

Printre atracţiile Poloniei se evidenţiază străzile sale curate, oamenii prietenoşi şi politicoşi şi mâncarea gustoasă. De asemenea, copiii englezi obţin rezultate mai bune la învăţătură în Polonia decât acasă, iar taxele de şcolarizare ale şcolilor private se ridică în medie la aproape 10.000 de euro pe an, un preţ mai mic decât cel cerut de instituţiile de învăţământ britanice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO