Business Internaţional

Englezii îşi dispută piaţa poloneză a serviciilor medicale, una dintre cele mai mari din Europa de Est

În Polonia cheltuielile populaţiei cu sănătatea cresc, iar analiştii estimează că piaţa privată de profil va avansa cu 10% pe an până în 2016. Foto: Shutterstock

În Polonia cheltuielile populaţiei cu sănătatea cresc, iar analiştii estimează că piaţa privată de profil va avansa cu 10% pe an până în 2016. Foto: Shutterstock

Autor: Bogdan Cojocaru

22.07.2013, 19:57 350

Piaţa serviciilor medicale private din Polonia, una dintre cele mai atractive din Europa de Est datorită populaţiei numeroase şi veniturilor în creştere, este dominată din acest an de grupul britanic Bupa. Acesta a cumpărat cu 400 milioane euro cel mai mare furnizor polonez privat de servicii de sănătate, LUX MED Group, de la firma de private equity Mid Europa Partners, cu sediul la Londra.

Lux Med are 8.000 de salariaţi, din care 4.000 sunt medici de diferite specialităţi, deţine 100 de centre de sănătate, o reţea naţională de 1.500 de clinici la care nu este proprietar, un spital nou, un azil şi 11 clinici de diagnosticare, potrivit news2biz.com.

Bupa luptă, de asemenea, pentru o reţea de opt spitale, EMC Instytut Medyczny, scrie presa locală.

Pe lângă spitale, EMC, cu o valoare de piaţă de 38 milioane euro, mai deţine 16 clinici de specialitate şi centre de diagnosticare pe o piaţă în care un număr tot mai mare de pacienţi abandonează centrele medicale de stat în favoarea celor private, notează agenţia Thomson Reuters.

În Polonia cheltuielile populaţiei cu sănătatea cresc, iar analiştii estimează că piaţa privată de profil va avansa cu 10% pe an până în 2016. Achiziţia poloneză aduce un plus de 1,2 milioane de clienţi portofoliului internaţional al Bupa. Tranzacţie reprezintă cel mai mare exit al unui fond de private equity din Polonia din 2010, când tot Mid Europa a vândut compania Aster, unul dintre principalii furnizori lovali de servicii de media şi telecomunicaţii.

Bupa a fost singurul investitor din industrie care a ajuns în stadiile finale ale negocierilor şi a acceptat să plătească mai mult decât a fosr estimat iniţial. Grupul are operaţiuni în principal în Marea Britanie, Spania, Australia, Noua Zeelandă şi SUA, are aproximativ 52.000 de angajaţi şi 11 milioane de clienţi pe an.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 23.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO