Business Internaţional

Erodata puternic de criza mondiala, economia Ungariei ar putea cadea in recesiune anul viitor

28.10.2008, 17:58 19

Guvernul maghiar va opera o noua modificare a bugetului pentru 2009, in incercarea de a face fata unei eventuale recesiuni economice, a declarat ministrul de finante de la Budapesta, Janos Veres, citat de cotidianul britanic The Guardian.

La inceputul acestei luni, guvernul retrasese din parlament proiectul de lege privind bugetul pentru anul viitor pentru a efectua o serie de modificari in conditiile in care criza financiara globala a afectat brusc economia fostei tari comuniste. Proiectul revizuit prevede un deficit bugetar de 2,9% din Produsul Intern Brut in 2009 si porneste de la premisa potrivit careia Ungaria va inregistra o crestere economica de 1,2%, mult sub tinta anterioara de 3%.
Totusi, Veres a tinut sa precizeze ca estimarile revizuite privind indicatorii macroeconomici pentru 2009
s-ar putea dovedi foarte optimiste, iar guvernul si-a creat in acest sens o serie de alterntive care iau in calcul o crestere mult mai slaba sau chiar o recesiune economica.
"Ca urmare a schimbarilor majore care au avut loc in cadrul economiei globale, guvernul ungar a considerat ca este logic sa ia in calcul cel mai prost scenariu posibil", a declarat Veres.
Ungaria se numara printre cele mai afectate state membre ale UE de actuala criza financiara mondiala, in conditiile in care investitorii ingrijorati de nivelul ridicat al datoriei publice si de dependenta tarii fata de finantarea externa au inceput sa-si retraga banii de pe piata locala. "Guvernul are in vedere posibilitatea nu numai a unei incetiniri a cresterii economice, dar chiar si a unui declin al PIB", a mentionat ministrul de finante maghiar.
Veres spune ca executivul de la Budapesta nu intentioneaza sa inainteze un nou proiect de lege parlamentului, modificarile ulterioare urmand sa aiba loc prin intermediul unor amendamente adaugate in timpul dezbaterilor generale. "Desigur ca proiectul revizuit va trebui sa treaca prin filtrul parlamentului. Cred insa ca acesta poate fi aprobat prin intermediul amendamentelor. Si asta in conditiile in care guvernul nu intentioneaza sa construiasca un proiect complet nou pe care sa-l inainteze parlamentului", a declarat el.
Premierul maghiar Ferenc Gyurcsany s-a intalnit ieri cu liderii principalelor partide politice pentru a discuta modificarile aduse bugetului si pentru a continua negocierile privind contractarea unui credit din partea Fondului Monetar International.
Ungaria a ajuns la un acord cu organizatia internationala pentru a primi o linie de credit estimata la 12,5 mld. dolari (10 mld. euro). Tara se confrunta cu urmari severe ale crizei creditelor, iar banca centrala de la Budapesta a majorat saptamana trecuta dobanda de politica monetara cu 3%, la 11,5%, masura de urgenta pentru stabilizarea cursului de schimb al forintului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO