Business Internaţional

Erste: Expunerea pe piata de creditare din Est este neglijabila

08.03.2009, 18:09 19

Volumul creditelor din Europa Centrala si de Est este "neglijabil" in comparatie cu cel al imprumuturilor din vestul continentului, spun analistii Erste Bank, citati de Bloomberg.

Declaratiile survin in conditiile in care actiunile creditorului austriac au pierdut anul acesta 54% din valoare pe fondul temerilor privitoare la expunerea sa pe pietelele din fostul spatiu comunist.
Temerile privind creditele externe ale tarilor din regiune nu sunt justificate, sustin analistii Juraj Kotian si Rainer Singer. "Construind scenarii folosind date interpretate eronat nu faci decat sa induci in eroare", sustin analistii, care pun o parte a responsabilitatii pentru aceasta situatie pe seama speculatiilor din presa si a agentiilor de rating.
La jumatatea lunii februarie, agentia de evaluare financiara Moody's a anuntat ca bancile occidentale cu expunere puternica pe pietele din Europa Centrala si de Est s-ar putea confrunta cu o reducere a ratingului, date fiind riscurile implicate de portofoliul lor de credite din regiune.
Analistii Erste spun insa ca statisticile furnizate de Banca Reglementelor Internationale au fost interpretate gresit. Analistii au amintit, de asemenea, "stirile alarmante" potrivit carora Europa de Est a imprumutat 1.700 mld. dolari (circa 1.350 mld. euro), credite in valoare de 400 mld. dolari (318 mld. euro) avand scadenta anul acesta.
Ei au comparat aceste sume cu datoria externa a Germaniei si a Marii Britanii, care se ridica la 2.300 respectiv 4.500 mld. dolari si au tinut sa precizeze ca Belgia are credite cu scadenta anul acesta in valoare de 375 mld. dolari.
"Asemenea comparatii ne permit sa observam ca gradul de indatorare al Europei de Est si dependenta sa de finantare straina sunt neglijabile in comparatie cu tarile din vestul continentului", spun analistii Erste.
Mai mult spun ei, datele privind indatorarea regiunii au fost interpretate gresit, in conditiile in care nu s-a tinut cont ca o buna parte a creditelor a fost furnizata si finantata de subsidiarele locale ale bancilor occidentale.
In urma comentariilor celor doi analisti, actiunile Erste s-au apreciat, vineri, pe bursa din Viena cu 1,1%, pana la 7,53 euro, pe fondul unei scaderi de 1,87% a principalului indice austriac, ATX.
Bancile austriece au o expunere de 318 mld. dolari (253 mld. euro) sau 73% din Produsul Intern Brut al tarii pe pietele emergente din Europa. Acestea au imprumutat la randul lor 143 mld. dolari (113 mld. euro) de pe aceste piete, ceea ce face ca expunerea neta sa scada la 40% din PIB-ul Austriei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO