Business Internaţional

Este criza datoriilor atat de grava sau este amplificata artificial in birourile agentiei americane S&P?

Este criza datoriilor atat de grava sau este amplificata artificial in birourile agentiei americane S&P?

Dominique Strauss-Kahn, seful FMI, considera ca agentiilor de rating li se acorda prea multa atentie: „Nu prea trebuie luate foarte in serios” (FOTO: Reuters)

30.04.2010, 00:00 24

Agentiile de rating au intrat in vizorul oficialilor europenicare le acuza, chiar daca nu direct, ca au alimentat criza ceafecteaza statele cu probleme financiare, cum este cazul Greciei,care se lupta cu datorii uriase, scrie The Wall Street Journal.

"Pana la urma cine este Standard & Poor's?", a intrebatAmadeu Altafaj, purtatorul de cuvant al lui Olli Rehn, comisarulpentru afaceri monetare. Pentru a nu lasa sa se inteleaga ca punela indoiala decizia agentiei privind Grecia, el adauga: "Maintrebam eu". "Nu sunt expert in agentii de rating", explicael.

El nu este insa singurul care face afirmatii la adresa agentieide rating.

"Bineinteles ca ne asteptam ca agentiile de rating, la fel ca sialti jucatori din sistemul financiar, mai ales intr-o perioadadificila si delicata cum este aceasta, sa actioneze responsabil sisa analizeze riguros situatia", a afirmat Chantal Hughes,purtatorul de cuvant al Comisiei Europene. Ea a completat ca seastepta ca agentiile sa tina cont de angajamentul asumat de FMI side zona euro pentru salvarea Greciei.

Agentia de rating care a dat peste capEuropa

Standard & Poor's a dat o lovitura Europei, dupa ce amodificat in sens negativ ratingul Spaniei de la AA plus la AA.Decizia a survenit la doar o zi dupa ce agentia a retrogradatratingurile Portugaliei si Greciei, provocand o vanzare in masa pepietele financiare. Grecia, care a ajuns sa aiba acelasi rating caacela al Romaniei, a devenit prima dintre cele 16 state careutilizeaza moneda euro care a primit ratingul "junk".

Seful FMI Dominique Strauss-Kahn a spus ca nu este clar dacaagentiile de rating reactioneaza in functie de situatia de pe pietesau invers. "Nu trebuie sa te increzi foarte mult in ceea ce spunei, desi ar putea fi util", a explicat el.

Retrogradarile au survenit intr-un moment delicat, in conditiilein care guvernele statelor din zona euro si FMI au incercat sacreioneze un pachet financiar salvator pentru Grecia, pachet ceasteapta inca aprobarea Parlamentului german.

Modificarile de rating au alimentat temerile potrivit carorapachetul financiar, atunci cand va fi oferit, va fi insuficientpentru a evita o restructurare a datoriei Greciei. Investitoriicare detin titluri de datorie emise de statul elen vor fi nevoitiastfel sa accepte pierderi.

Actiune si reactiune

"In ultimele zile a aparut un cerc vicios in ceea ce privestecriza din Grecia", a spus Sylvain Broyer, economist al banciifranceze Natixis. El a spus ca actiunile agentiilor de rating auvenit ca o reactie la declinurile anterioare ale pietelor deobligatiuni guvernamentale, iar acum deciziile acestora nu facdecat sa agraveze declinul. "Comportamentul agentiilor de ratingeste pro-ciclic", a spus el.

S&P a iesit la inaintare si si-a aparat timingul, desprecare a anuntat ca este influentat de deciziile comitetului decredit, un panel care ia deciziile tehnice privind ratingurile.

Odata ce decizia a fost luata, este anuntata rapid pentru a seevita posibilitatea scurgerii de informatii. "Politica noastra estesa facem publice deciziile privind ratingul cat mai curand dupa ceau fost stabilite de comitetul nostru de rating", a spus MartinWinn de la Standard & Poor's din Londra. El a completat ca,daca acestea au influentat activitatea de pe piete, acest lucru sedatoreaza faptului ca sunt considerate credibile.

Agentiile de rating sunt vinovate decredibilitate

Agentiile de rating au fost criticate pentru rolul pe care l-aujucat in timpul crizei financiare din Statele Unite, in special inprivinta conflictelor de interese si a esecului de a recunoasteriscurile ce insoteau anumite produse financiare complexe.

Acestea au mai fost considerate vinovate pentru ca, atunci candsi-au dat seama ca anumite instrumente financiare aveau ratinguriprea mari, au inceput sa le reduca, indemnand multi investitori sase inghesuie sa isi vanda titlurile.

Multe institutii europene de investitii, la fel ca si cele dinStatele Unite, sunt influentate de ratingurile acordate deagentiile specializate.

Ne-ar fi mai bine fara agentii de rating?

Care este rolul agentiilor de rating? Se intreaba Jeremy Warner,unul dintre cei mai cunoscuti comentatori pe probleme economice side business din Marea Britanie. Grecia este doar ultimul exemplupentru cat de puternic pot ele influenta evenimentele. Abia acum arecunoscut Standard & Poor's ca exista posibilitatea intrariiin incapacitate de plata pentru Grecia, retrogradand la junkratingul statului. In timpul unei crize financiare foarteimportante, ei au primit rolul de clovni dupa ce au acordatratinguri total eronate unor instrumente financiare extrem deriscante, isi aminteste el. Parerea lui Warner este impartasita side John Gapper, editorialist la Financial Times. El spune caagentiile de rating au fost criticate in timpul ultimelor crize,mai ales dupa falimentul Enron, pentru ca au aprobat emisiuni deobligatiuni considerate dubioase, ai caror emitatori sunt deaceeasi natura. Moody's si Standard & Poor's au jucat un rolmai important decat orice banca de investitii in esecul atatorinstrumente financiare, completeaza el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO