Business Internaţional

Este integrarea fiscală soluţia crizei europene? Germania decide

Autor: Catalina Apostoiu

13.12.2010, 23:40 28

Membrii coaliţiei de guvernare din Germania s-au lansat într-odezbatere privitoare la continuarea procesului de integrareeuropeană ca modalitate de soluţionare a problemelor zonei eurodupă ce ministrul de finanţe al ţării a declarat la sfârşitulsăptămânii trecute că Germania trebuie să fie pregătită pentru ouniune fiscală mai strânsă, scrie The Wall Street Journal.

Wolfgang Schaeuble a declarat că Germania va încerca mai întâisă reformeze actuala structură, dar că dacă rezultatele vorîntârzia să apară, ţara va trebui să se gândească la o mai strânsăintegrare din punctul de vedere al politicii fiscale pentru zonaeuro.

Mulţi germani se opun unei integrări economice mai profunde,temându-se că Germania ar fi obligată să plătească datoriile altorţări. Săptămâna trecută, premierul luxemburghez a caracterizatGermania drept "neeuropeană" pentru respingerea unei propuneri delansare a unor obligaţiuni europene comune, care ar permite ţărilorcu probleme financiare să se finanţeze la rate mai scăzute graţiesusţinerii partenerilor mai puternici, incluzând Germania.

"Astfel de obligaţiuni reprezintă o acoperire pentru încercareaaltor ţări din zona euro de a atenta la buzunarele contribuabililorgermani", a declarat Alexander Dobrindt, secretar general alUniunii Creştin-Sociale.

Însă Hans-Peter Friedrich, reprezentant al Uniunii, partid dincare face parte şi Merkel, a declarat că o integrare financiară şifiscală sporită este esenţială.

Membrii Uniunii Creştin-Democrate şi-au exprimat îngrijorărilecu privire la opiniile divergente ale cancelarului german AngelaMerkel şi ale ministrului de finanţe. Schaeuble se opuneobligaţiunilor europene comune în condiţiile actuale, însă nu leexclude dacă situaţia s-ar schimba, în timp ce Merkel le respingeferm.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO