Business Internaţional

Este oficial: Gigantul german Bayer a primit aprobarea pentru achiziţia companiei Monsanto, într-o tranzacţie de 66 de miliarde de dolari. De ce sunt îngrijoraţi fermierii

Este oficial: Gigantul german Bayer a primit aprobarea...

Autor: Alex Ciutacu

10.04.2018, 18:45 1545

Luni, Departamentul de Justiţie din SUA a aprobat tranzacţie prin care gigantul german Bayer va prelua compania americană din sectorul produselor agrochimice, Monsanto, într-o tranzacţie de 66 de miliarde de dolari, potrivit Business Insider.

Cele două companii au anunţat o potenţială tranzacţie în septembrie 2016, susţinând că mutarea ar transforma sectorul de agrobusiness în ceea ce priveşte cercetarea şi inovaţia.

„Până când vom ajunge în 2050, populaţia planetei va fi de 10 miliarde de persoane, iar cererea pentru alimente se va dubla”, a transmis Rob Fraley, CTO al Monsanto, anul trecut. „Toată ideea aici este că un business combinat între Monsanto şi Bayer le va permite companiilor să investească şi să genereze un plus de inovaţie, şi vom avea nevoie de un plus foarte mare de invoaţie pentru a dubla rezervele de mâncare ale planetei”.

Fermierii însă nu sunt de acord cu ideea lui Fraley. „Din perspectiva mea, ei susţin exact opusul a ceea ce gândesc oamenii din industrie”, a transmis Clay Govier, fermier în statul Nebraska. Govier este a cincea generaţie din familie care continuă business-ul în agricultură şi deţine o fermă de peste 12 milioane de metri pătraţi, unde creşte în principal porumb şi boabe de soia. Ferma a utilizat produsele Monsanto în ultimii 12 ani, iar familia Govier se aşteaptă ca preţul produselor agrochimice să crească în urma tranzacţiei, ceea ce ar putea pune micii fermieri într-o postură dificilă.

„Am stat să discut cu bancherul meu în urmă cu câteva zile, şi din fericire, nu cred că vom avea probleme când vom încerca să obţinem creditare pentru anul viitor”, a spus Govier. „Dar bancherul mi-a spus că sunt mulţi fermieri pentru care va fi mai dificil să obţină”.

Potrivit datelor de la Departamentul de Agricultură din SUA, producţia agricolă în Statele Unite s-a mutat dinspre fermele mici către cele mari. În timp ce doar 15% din totalul terenurilor agricole din SUA erau deţinute de ferme mari, de peste 8 milioane de metri pătraţi, în 1987, acest procent a ajuns la 36% în 2012.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO