Business Internaţional

Este sau nu economia SUA amenintata de recesiune?

17.09.2007, 21:49 16

Ritmul de crestere al economiei Statelor Unite va incetini anul viitor, recesiunea putand sa apara la orice dereglare minora a pietei, scrie Los Angeles Times.
Inasprirea conditiilor de creditare si continuarea declinului din sectorul constructiilor de locuinte au adus cea mai mare economie din lume in pragul recesiunii, cresterea economica fiind estimata de catre specialistii de la Universitatea din California (UCLA) la aproximativ 1% in primele trei luni ale lui 2008. "Cand ritmul de crestere al economiei ajunge la un nivel atat de scazut, pana la recesiune nu mai este decat un pas", a declarat David Shulman, autorul raportului.
Estimarile UCLA prezinta perspective din ce in ce mai intunecate pentru piata locurilor de munca si pentru cea imobiliara. Rata somajului va atinge nivelul de 5,2% la jumatatea lui 2008, in acest moment fiind de 4,6%, in timp ce preturile locuintelor vor cobori cu 10-15%. Chiar daca economia nu va intra in recesiune, este putin probabil ca vom asista la o consolidare a segmentelor afectate de turbulentele de pe piata imobiliara si cea de creditare. Producatorii de automobile au anuntat deja o scadere semnificativa a numarului de autovehicule pickup comercializate, iar creditorii ipotecari au inceput deja concedierile in masa.
"Am fost surprinsi de cresterea de 4% a Produsului Intern Brut din cel de-al doilea trimestru", a declarat Shulman. "Insa, de atunci lucrurile au mers din ce in ce mai rau", a adaugat el.
Se estimeaza ca PIB-ul Statelor Unite va fi de 1,8% in 2008, urmand sa creasca pana la 3% in 2009. Sectorul constructiilor de locuinte va reveni la normal pana la sfarsitul anului 2009, iar rata somajului se va redresa tot in 2009, de vreme ce scaderea pietei muncii inseamna si scaderea cheltuielilor consumatorilor.
De asemenea, Nancy Sidhu, senior economist la Los Angeles County Economic Development, considera ca turbulentele din sectorul imobiliar si cel de creditare vor produce "pagube colaterale" economiei in ansamblu. "Efectele crizei isi fac din ce in ce mai mult simtita prezenta", a declarat ea, adaugand ca "nu se stie, inca, pana unde se vor extinde turbulentele".
Analistii UCLA considera ca banca centrala americana va incerca sa previna o eventuala recesiune a economiei americane, reducand rata de referinta a dobanzii de la 5,25% la 4,5% pana la sfarsitul anului.
"Desi consideram in continuare ca nu vom asista la o recesiune a tuturor segmentelor economice, cresterea semnificativa a ratei somajului aduce noi elemente in ecuatie", a declarat Ryan Ratcliff in raportul UCLA.
Secretarul Trezoreriei Statelor Unite, Hank Paulson, a avertizat ca lipsa de incredere pe care investitorii o manifesta vizavi de piata de creditare ar putea dura mai mult decat precedentele crize financiare. El crede ca incertitudinile de pe piata de creditare ar putea dura mai mult decat cele care au urmat crizei asiatice sau nivelului record de imprumuturi neperformante acordate Rusiei in anii '90.
Oficialul american crede ca actuala criza va fi diferita, pentru ca institutiile financiare s-au dovedit incapabile sa calculeze, cu exactitate, valoarea activelor folosite pentru refinantarea creditelor ipotecare riscante.
Comentariile lui Paulson au venit in urma declaratiilor lui Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene, care a declarat ca este timpul ca autoritatile financiare internationala sa adopte unele masuri care sa inlature de pe piata practicile care au condus la actualele turbulente.
Ca si Paulson, Trichet considera ca va dura un timp pana cand piata financiara isi va reveni datorita complexitatii cauzelor care au stat la baza turbulentelor, dar si datorita faptului ca aceasta criza acopera o zona geografica intinsa. "Ne asteptam ca aceasta criza sa mai continue pentru o vreme", a declarat Trichet.
Autoritatile americane se asteapta ca turbulentele de pe piata creditelor ipotecare riscante sa dureze cel putin doi ani, de vreme ce dobanzile pentru astfel de credite au crescut simtitor.
Totusi, preturile actiunilor au urcat in urma cresterii increderii investitorilor intr-o eventuala reducere cu cel putin 0,5% a ratei de referinta a dobanzii. Asteptarile privind o eventuala reducere a ratei de referinta a dobanzii pun presiune asupra dolarului, care a coborat la un nivel record fata de euro.
Piata financiara europeana este, in continuare, afectata de turbulentele create de volumul mare de credite de refinantare acordate in ultimele trei luni. Rata dobanzilor interbancare a ajuns la 6,9%, cel mai inalt nivel din ultimii noua ani.
Trichet a sugerat ca Banca Centrala Europeana ia in calcul sugestiile unor politicieni europeni, care au cerut un control mai strict al agentiilor de rating.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO