Business Internaţional

Estimarile de crestere economica in Europa se reduc

12.09.2007, 17:29 10

Comisia Europeana si-a redus estimarile privitoare la cresterea economiei zonei euro in cadrul primei evaluari a perspectivelor economice realizate dupa ce prabusirea pietei americane a creditelor ipotecare riscante a majorat costurile legate de contractarea de imprumuturi in intreaga lume, scrie Bloomberg.
Economia celor 13 tari care au adoptat moneda unica europeana va inregistra probabil o crestere de 2,5% anul acesta, in scadere fata de proiectia lansata in mai, de 2,6%. Acest lucru indica si o reducere a ritmului de crestere economica in 2008, se arata in raportul Comisiei.
Astfel, Comisia Europeana a adoptat acelasi ton pesimist cu privire la perspectivele de crestere a regiunii euro, ca si Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International.
"Este inca mult prea devreme pentru a estima posibilul impact asupra economiei globale", se arata in raportul Comisiei, facandu-se referire la criza din America. "Totusi, starea de agitatie a sporit in mod clar riscurile".
Saptamana trecuta, BCE si-a redus estimarea privitoare la cresterea economica ce va fi inregistrata in zona euro in acest an pana la aproximativ 2,5% de la 2,6%, in timp ce OCDE a declarat ca perspectivele de dezvoltare pe plan global "sunt mai putin solide". Economia zonei euro a avansat cu 2,8% in 2006, a anuntat Comisia.
Michael Deppler, director european in cadrul FMI, a declarat recent ca turbulentele de pe pietele financiare vor conduce la o incetinire mai pronuntata a ritmului de crestere a economiei europene decat se estimase anterior. Fondul, care anticipase o rata de crestere de 2,6% pentru acest an si de 2,5% pentru anul viitor, este in curs de a-si revizui proiectiile in jos, a declarat Deppler.
Economia globala ar putea avansa intr-un ritm mai rapid decat s-a anticipat initial, a declarat Comisia, in conditiile in care cresterea din China compenseaza incetinirea ritmului de crestere a economiei americane. Economia Chinei a avansat cu 11,9% in trimestrul al doilea, cea mai mare rata de crestere din mai mult de 12 ani.
Bancile centrale au pompat peste 400 mld. dolari pe pietele financiare pentru a reduce criza de lichiditati, iar BCE a amanat majorarea ratelor dobanzii saptamana trecuta, alegand in schimb sa mentina ratele la 4%. Si alte banci centrale, printre care si Banca Angliei, si-au mentinut ratele de referinta neschimbate saptamana trecuta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO