Business Internaţional

Estonia: 2011 este o tinta realista de adoptare a euro

29.05.2007, 19:12 18

Estonia, aflata pe locul doi in cadrul Uniunii Europene din punctul de vedere al ritmului de crestere al economiei, va adopta moneda euro in anul 2011 cel mai devreme, a declarat guvernatorul bancii centrale estone, Andres Lipstock, stabilind tinta de adoptare a euro cu un an mai tarziu decat initial, scrie Bloomberg.
"Intre anii 2007 si 2009, ne va fi imposibil sa intrunim criteriile de adoptare a euro", a declarat Lipstok. "Astfel, daca vorbim de aderare dupa 2009, anul 2011 este o tinta realista".
Pe 12 martie, bancherul central declarase ca anul 2010 reprezinta o tinta destul de realista privitoare la adoptarea euro.
Estonia a amanat de doua ori adoptarea euro anul trecut, in contextul in care ritmul rapid de crestere economica a dus la o accelerare a inflatiei. Primul-ministru eston Andrus Ansip a declarat saptamana trecuta ca se asteapta ca tara sa sa intruneasca criteriul referitor la inflatie in anul 2010 si sa adopte moneda euro in 2011.
Numai tarile care intrunesc criteriile referitoare la inflatie, deficit bugetar, datorii, rate ale dobanzii si stabilitate monetara pot adopta moneda unica europeana. In Estonia, preturile de consum au inregistrat o rata anuala de crestere de 5,5% in luna aprilie, cu mult peste pragul de 3% impus de UE.
Guvernul si banca centrala dispun de putine instrumente de mentinere sub control a cresterii preturilor in afara de limitarea cheltuielilor sau inasprirea conditiilor de creditare pentru banci, avand in vedere ca moneda locala, coroana estoniana, este raportata la euro. In luna martie, deficitul comercial al Estoniei a inregistrat o crestere anuala de 24% pe fondul importurilor de automobile. Cresterea importurilor de bunuri de larg consum, alimentata de salariile mai mari si rata somajului in scadere, a adancit deficitul de cont curent al tarii pana la un nivel record de 14,8% din Produsul Intern Brut anul trecut.
Banca centrala si ministerul de finante se asteapta la o continuare a cresterii deficitului in acest an, cresterile salariale, de 20% in primul trimestru, mentinand rata de crestere a cheltuielilor la peste 10%.
Ministrul eston de finante Ivari Padar a declarat ca prin introducerea majorarilor de accize in 2008 si inregistrarea unor excedente bugetare de cel putin 1,5% din PIB pe an se va putea obtine o incetinire a cresterii preturilor pana la aproape 3% pana in 2010 sau 2011. Avand in vedere nivelurile ridicate ale inflatiei si deficitului de cont curent cu care se confrunta Estonia, investitorii straini si agentiile de rating se tem de o posibila supraincalzire a economiei de 15,1 miliarde de dolari, urmata de un declin pronuntat al ratei de crestere.
Lipstok, in varsta de 50 de ani, a declarat ca o estimare preliminara ce indica o rata de crestere economica de 9,9% in primul trimestru, arata ca este posibil ca acest scenariu pesimist sa nu se materializeze.
"Asistam la o incetinire a ritmului de crestere al creditarii si la o stabilizare a pietei proprietatilor", a declarat Lipstok.
Industria estona a exporturilor da semne de adaptare la cresterea salariilor in contextul in care companiile se asteapta la o crestere a productivitatii muncii, a declarat Lipstok. Banca centrala a declarat ca ritmul mai rapid de crestere al salariilor comparativ cu cel al productivitatii reprezinta un motiv din ce in ce mai serios de ingrijorare, acest aspect putand afecta competitivitatea tarii.
"Cred ca diferenta dintre cresterea salariilor si cea a productivitatii va fi mai redusa in acest an decat in 2006", a declarat guvernatorul bancii centrale estone.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO