Business Internaţional

Estul are fundamente economice instabile

21.06.2009, 15:43 16

Fundamentele economice ale statelor din Europa de Est sunt instabile, a declarat managerul fondului de investitii New Frontiers al bancii britanice HSBC, Andrea Nannini, precizand ca a redus expunerea in regiune.

"Exista mai multe probleme cu care se confrunta Balcanii si Ucraina, ca sistemul bancar, riscuri de depreciere a monedei, deficite de cont curent ridicate sau situatia lichiditatii. Vor urma noi vesti proaste", a spus Nannini.
Investitiile in Europa de Est constituie 16,8% din totalul de 80 de milioane de dolari la nivelul fondului, in scadere de la 24% in aprilie 2008.
New Frontiers si-a redus investitiile in titluri ale bancilor cipriote Bank of Cyprus si Marfin Popular Bank.
"Ne-au spus ca au expunere cu grad scazut de risc in Romania si Ucraina", a spus Nannini, precizand ca motivele pentru care nu achizitioneaza actiuni ale bancilor din aceste tari sunt lipsa transparentei si calitatea activelor.
Fondul a obtinut profit dupa evolutia buna a acestor titluri in ultimele luni.
"Titlurile Bank of Cyprus si Marfin au evoluat bine in ultimele luni. Am decis sa reducem semnificativ pozitiile - am avut un profit facil, chiar daca se poate obtine mai mult", a spus managerul.
Cea mai mare parte a expunerii New Frontiers pe Europa de Est este, in prezent, pe segmentul materiilor prime, principala investitie fiind grupul kazah KazMunaiGas (KMG), principalul actionar al Rompetrol.
Fondul a inregistrat un declin de 48,9% al valorii activelor din februarie 2008, fata de o scadere de 51% a indicelui sectorului la nivel mondial.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO