Business Internaţional

Estul nu scapa curand de dependenta de creditele in valuta

10.01.2010, 23:18 17

Dependenta Europei de Est de creditarea in valuta, principalulmotiv pentru care unele state din regiune au ajuns anul trecut pepunctul de a intra in faliment national, va continua sa afectezeregiunea si sa reprezinte o amenintare pentru stabilitateafinanciara, este concluzia unui raport al agentiei de rating Fitch,scrie Bloomberg.

"Situatia s-ar putea solutiona rapid daca se inasprescreglementarile, iar creditarea in valuta devine neatragatoarepentru banci", a spus Michael Steinbarth, senior director la Fitchin Londra.

"Trebuie insa sa se ofere un fel de creditare economiei locale".In conditiile in care "la creditarea in moneda nationala rateledobanzii se mentin la un nivel prea ridicat pentru ca aceasta sadevina atragatoare, credem ca nu exista solutie pe termenscurt".

Bancile din Europa de Est si bancile lor mama din Austria,Italia, Germania si Suedia a trebuit sa se confrunte cu o crestereimportanta a volumului de credite neperformante, dupa ce anultrecut monede precum zlotul polonez, forintul maghiar si leulromanesc s-au depreciat puternic in raport cu euro, dolarulamerican sau francul elvetian si astfel debitorii nu si-au maiputut indeplini obligatiile financiare.

Crestere ametitoare a creditelorneperformante

Volumul creditelor neperformante a crescut dupa ce depreciereamonedelor locale a majorat costurile de rambursare, de aceea FondulMonetar International s-a vazut nevoit sa intervina pentru a ajutastate precum Ungaria, Romania, Letonia si Ucraina, care nu isi maiputeau finanta datoria externa.

Creditele denominate in valuta acordate atat gospodariilor, catsi companiilor reprezentau in Letonia 91% din total, iar in Estonia86,5%, potrivit datelor Fitch ce prezentau situatia la sfarsitullunii iunie.

In Ungaria imprumuturile acordate in alta moneda decat forintireprezentau 63,9% din total. Polonia este de departe cea mai putinimpovarata de aceasta problema, in conditiile in care doar 34,9%din credite erau in valuta.

Guvernele, organismele de regimentare si creditoriiinternationali cauta modalitati prin care sa reduca dependentaregiunii de creditarea in moneda straina. Pietele financiaresubdezvoltate, ratele reduse ale dobanzii la depozite si ratelemari ale dobanzii la creditele in moneda locala, toti acestifactori au contribuit la cresterea volumului de credite in valutain perioada de boom, cand economia regiunii crestea in medie cu 5%pe an, potrivit Bancii Europene pentru Reconstructie siDezvoltare.

Rata dobanzii de referinta pentru zona euro este de 1%, iar inElvetia de 0,25%. La polul opus, rata dobanzii cheie este inUngaria de 6,25%, iar in Polonia de 3,5%. Romania este insa statulcu cea mai mare rata a dobanzii de referinta din Uniunea Europeana,7,5%.

Luminita de la capatul tunelului nu se vede

Problemele structurale ale acestor economii si deficientelesistemului bancar, care au incurajat creditarea in valuta, persistasi vor continua sa existe si in viitor, a spus Steinbarth. El aavertizat ca procesul de creditare in valuta va continua sacantareasca greu in bilantul bancilor, afectand calitatea activelorpana in momentul in care creditorii se elibereaza de crediteleneperformante existente, printre care se numara si imprumuturiipotecare acordate pe o perioada de pana la 30 de ani.

Daca bancile au devenit mai precaute si au inasprit conditiilede creditare, reglementarea prea restrictiva va sugruma crestereaeconomica in aceste state care inca incearca sa prinda din urmaVestul, a mai spus el. "Este nevoie de timp pentru ca economiile cese confrunta cu dezechilibre structurale sa revina pe drumul celbun", considera Steinbarth.

"Exista economii al caror deficit de cont curent este ridicat,iar situatia poate fi echilibrata doar cu ajutorul politiciloreconomice".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO