Business Internaţional

Estul trebuie sa adopte urgent moneda euro, chiar daca nu este inca pregatit

Estul trebuie sa adopte urgent moneda euro, chiar daca nu este inca pregatit
07.04.2009, 00:00 28

Tarile din Europa Centrala si de Est lovite de criza financiara globala ar trebui sa renunte la monedele lor si sa adopte moneda unica europeana chiar si fara sa intre formal in zona euro, potrivit Fondului Monetar International (FMI), scrie Financial Times.

Zona euro ar trebui sa-si relaxeze regulile de aderare astfel incat membrii Uniunii Europene din fostul spatiu comunist sa se alature uniunii monetare in calitate de cvasimembri, fara sa detina si pozitii in consiliul de conducere al Bancii Centrale Europene (BCE), spun oficialii fondului.
"Pentru tarile membre ale Uniunii Europene intrarea in zona euro inseamna un beneficiu urias oferindu-le posibilitatea de a-si rezolva problemele legate de datoriile in valuta, inlaturand incertitudinile si redand increderea investitorilor", se arata intr-un document al FMI.
"Fara acest pas, incercarile de a elimina problemele legate de datoriile in valuta ar putea antrena un val de restrictii financiare in unele tari", se precizeaza in acelasi document, a carui publicare ar putea reaprinde dezbaterile privind strategiile de a sprijini economiile emergente din Europa.
Chiar daca liderii politici prezenti saptamana trecuta la Londra au descris summitul G20 ca pe un succes, provocarile pe care le are de infruntat Europa de Est raman in picioare.
Pe fondul adancirii recesiunii economice, Ucraina si Letonia - doua tari aflate deja pe lista celor care au primit finantare de urgenta din partea FMI - au esuat in a a adopta reformele solicitate de institutia internationala. O a treia, Ungaria, incearca in acest moment sa formeze un nou guvern capabil sa implementeze aceste reforme.
 
Datorii mari pentru Europa de Est
Documentul institutiei conduse de Dominique Strauss-Kahn a fost publicat pentru a sprijini o campanie a fondului, a Bancii Mondiale si a Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare care incearca sa convinga liderii Uniunii Europene si statele din Europa de Est sa sprijine un program anticriza paneuropean.
Pana acum, campania a esuat ca urmare a opozitiei venite atat din partea guvernelor occidentale, cat si a celor din Est. In acelasi timp, membrii zonei euro si ai BCE se opun relaxarii regulilor de intrare in interiorul uniunii monetare.
FMI, care previzioneaza o contractie de 2,5% a economiei din regiune in 2009, spune ca Europa emergenta - inclusiv Turcia - trebuie sa ramburseze anul acesta credite externe in valoare de 413 mld. dolari (307 mld. euro) si sa acopere un deficit de cont curent de 84 mld. dolari (62,4 mld. euro).
Raportul FMI estimeaza, de asemenea, ca golul de finantare - banii de care regiunea va avea nevoie din partea institutiilor financiare internationale si a Uniunii Europene - se va ridica la 123 mld. dolari (91,4 mld. euro) anul acesta si la 63 mld. dolari (46,8 mld. euro) in 2010.
O sursa importanta din care vor proveni banii va fi FMI. Dar raportul estimeaza ca "pana la 105 mld. dolari" ar putea proveni din alte surse, inclusiv Uniunea Europeana.
In ultimele sase luni, FMI a acordat credite in valoare de 60 mld. dolari in Europa Centrala si de Est, printre tarile incluse in programele fondului numarandu-se Ungaria, Letonia, Romania, Ucraina si Serbia.
 
Ce spune FMI
 
  • Pentru tarile din Europa de Est membre ale UE intrarea in zona euro inseamna un beneficiu urias.
  • Trecerea la euro le ofera posibilitatea de a-si rezolva problemele legate de datoriile in valuta, inlaturand incertitudinile si redand increderea investitorilor.
  • Fara acest pas, incercarile de a elimina problemele legate de datoriile in valuta ar putea antrena un val de restrictii financiare in unele tari.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO