Business Internaţional

Estul va fi codas la capitolul revenire economica, iar efectele crizei se vor resimti ani buni de aici incolo

Estul va fi codas la capitolul revenire economica, iar efectele crizei se vor resimti ani buni de aici incolo
20.11.2009, 00:00 38

"In termeni de crestere economica, Europa Centrala si de Est varamane in urma celorlalte tari din lume", a declarat Erik Berglof."In urmatorii ani, aceasta va fi regiunea cu cele mai scazute ratede crestere economica", a adaugat el, scrie AFP.

Nu toate statele din regiune, pe pietele carora BERD are oprezenta extrem de activa, s-au confruntat cu acelasi tip deprobleme: cele din zona sud-estica, spre exemplu, au fost cel maiputernic afectate, dupa ce in perioada de boom economic au promovatfervent investitiile in sectorul imobiliar si au sistat practicproductia de bunuri. La polul opus, Cehia si Slovacia isi vorreveni mult mai repede din recesiune, in conditiile in carebeneficiaza de un comert orientat catre export si bine dezvoltat, aprecizat Berglof.

Vin vremuri grele pentru bancheri

Berglof a avertizat ca in urmatoarele luni retragerile decapital de pe pietele est-europene ar putea continua, in conditiilein care bancile vestice incearca sa faca "ajustari".

Acest lucru nu s-a intamplat pana in prezent intrucatbancile-mama au beneficiat de ajutoare substantiale din parteaguvernelor din tara de origine, a aratat economistul-sef alBERD.

Economiile statelor din Europa Centrala si de Est au continuatsa scada si in trimestrul al treilea al anului comparativ cuaceeasi perioada din 2008, contractiile fiind printre cele maipronuntate din Uniunea Europeana. Cele mai severe scaderi economiceau fost inregistrate de tarile baltice, Estonia avand cel maisemnificativ declin, de 15,4%, potrivit agentiei oficiale destatistica a Uniunii Europene, Eurostat.

Bulgaria se afunda in recesiune

Scaderea economica a Bulgariei s-a situat trimestrul trecut la5,8%, insa ministrul de finante de la Sofia, Simeon Djankov, adeclarat ca perioadele cele mai grele pentru tara de la sud deDunare abia urmeaza, in ultimul trimestru al anului 2009 si inprimul din 2010.

Nici Romania nu a scapat de o contractie economica puternica,inregistrand in perioada iunie-septembrie un declin de 7,1%, iarconform estimarilor realizate de Banca Nationala Romana, ProdusulIntern Brut al tarii se va reduce anul acesta cu pana la 8%.

Potrivit prognozelor publicate de BERD, economia Ungariei se vacontracta in 2009 cu 6,5% si cu 0,9% anul viitor. Trimestrul altreilea a adancit declinul economic de anul acesta, adaugand oscadere de 8% comparativ cu perioada iulie-septembrie a anuluitrecut. Ungaria a fost primul stat din Uniunea Europeana care aapelat in toamna anului trecut la ajutorul Fondului MonetarInternational, pentru a evita declansarea falimentuluinational.

De altfel, economia Ungariei a fost puternic afectata de criza,postand scaderi de 5,6% in primele trei luni ale anului sirespectiv 7,2% in perioada aprilie-iunie.

In Cehia si Slovacia, declinul economic a fost relativ maitemperat decat in celelalte state din regiune. Dupa un declin de4,1% in trimestrul al treilea, banca centrala din Cehia a revizuitpreviziunile cu privire la evolutia economica, estimand pentruacest an o contractie de 4,4% si urmand ca in 2010 economia tariisa revina pe plus, cu 1,4%.

In ceea ce priveste Slovacia, tendinta de declin economic s-atemperat in ultima perioada, PIB-ul tarii reducandu-se cu 4,9% intrimestrul al treilea fata de acelasi interval din 2008, dupa ocorectie de 5,7% in primele trei luni ale lui 2009 si respectiv5,5% in iulie-septembrie, potrivit Eurostat.

Polonia, "copilul-minune"

Exceptia o reprezinta Polonia, care se bucura de cea mai mare sistabila piata interna din regiune si care a fost singura economiedin Uniunea Europeana care a ramas pe crestere in toata aceastaperioada, cu avansuri de 1,3%, respectiv 1,1% in primele douatrimestre comparativ cu anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO