Business Internaţional

Etanolul, noul pariu al lui George Soros

07.06.2007, 18:39 14

Miliardarul american George Soros va investi 900 de milioane de dolari (665 mil. euro) in productia de etanol in Brazilia, solicitand Statelor Unite si Uniunii Europene sa permita intrarea biocombustibilului produs in statul sud-american pe pietele locale, scrie Budapest Business Journal.
Eliminarea barierelor din statele dezvoltate va duce la eliminarea "paradoxului" care creeaza un exces de rezerve de etanol in Brazilia si "o foamete de biocombustibili in intreaga lume", a declarat Soros in cadrul unui summit sustinut pe tema productiei de etanol la Sao Paolo.
Seminarul a analizat posibilitatile de productie a combustibilului alternativ la nivel global. Statele Unite produc etanol din porumb, in timp ce Brazilia produce varianta proprie de biocombustibil din mult mai eficienta sfecla de zahar.
Fara a lua in calcul riscurile potentiale ale pietei, Soros a declarat ca etanolul "poate concura cu benzina", avand in vedere ca protejeaza mediul, si ca investitiile in productia de etanol vor continua.
Brazilia ar putea majora productia de etanol de zece ori, dar exista o serie de probleme care trebuie rezolvate. Piata de etanol din Brazilia este aproape saturata, astfel ca exporturile sunt mai mult decat necesare pentru a sprijini cresterea industriei. Dar barierele comerciale impuse de alte state afecteaza serios exporturile, este de parere investitorul.
Soros a acuzat conducerea de la Washington de potejarea producatorilor americani de porumb prin impunerea de accize etanolului importat, care nu iau in calcul eficenta acestuia in raport cu consumul de energie.
Originar din Ungaria, Soros a facut cea mai mare parte a averii prin speculatii financiare si este un aspru critic al presedintelui american George W. Bush. Acum, Soros se autointituleaza un "speculator in etanol".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO