Business Internaţional

Euforia din sectorul de fuziuni si achizitii s-a sfarsit

04.04.2008, 14:33 23

Daca priviti la situatia actuala de pe piata europeana a fuziunilor si achizitiilor, veti observa cu siguranta o asemanare cu primul trimestru al lui 2005, scrie The Wall Street Journal.
Bancherii isi reorganizeaza agendele dupa doi ani de activitate febrila la un nivel considerat de multi drept aberant. Majoritatea bancherilor declara ca piata europeana de fuziuni si achizitii se aseamana acum cu cea de dinainte de explozia creditelor imobiliare.
Comisioanele pentru majoritatea bancilor care ofera consiliere pe piata fuziunilor si achizitiilor din Europa au scazut anul acesta cu 36% fata de primele trei luni ale lui 2007, conform Thomson Financial. Economistii vad acest lucru ca pe un semn al declinului pietei, al carei apogeu a fost perioada 2006-2007. Unii economisti sunt chiar mai pesimisti, considerand ca nivelul acestui an se situeaza sub cel din 2005.
Cei mai mari zece consilieri din sectorul de fuziuni si achizitii din Europa au incasat anul acesta comisioane in valoare totala de 1,29 mld. dolari (827 mil. euro), in scadere cu 500 mil. dolari (320 mil. euro) fata de 2007, dar cu 300 mil. dolari (192 mil. euro) mai mult decat in primul trimestru al lui 2005.
In ciuda faptului ca in primele trimestre ale lui 2006 si respectiv 2007 s-au inregistrat volume record de tranzactii, de aproximativ 400 mld. dolari (256,5 mld. euro) in Europa, primele trei luni ale acestui an au inregistrat un volum al tranzactiilor de 257 mld. dolari (164,8 mld. euro), cu circa 40% mai mult decat in 2005.
Pentru ca sentimentul de deja vu sa fie complet, pe piata au aparut o serie de oferte care faceau furori acum trei ani de zile. In 2005, cea mai mare afacere de pe piata europeana de fuziuni si achizitii in primul trimestru a fost restructurarea financiara a companiei electrice British Energy Group. Anul acesta, economistii sunt foarte incantati de perspectiva achizitionarii partii detinute in prezent de guvernul britanic din compania respectiva.
"Este dificil sa faci o comparatie intre 2005 si 2007. Lipsa actuala de lichiditati limiteaza posibilitatile de comparatie cu 2005. Conditiile financiare actuale demonstreaza ca piata nu este una normala", a declarat Zach Brech, director administrativ al diviziei de fuziuni si achizitii pe Europa de la Credit Suisse.
Volumul tranzactiilor facute de fondurile de private-equity in primul trimestru se afla la cel mai jos nivel din al treilea trimestru al lui 2003 pana in prezent. In plus, startul in acest an nu este deloc promitator, in primele trei luni ale anului fiind inregistrate tranzactii in valoare de doar 31,7 mld. dolari (20,3 mld. euro), fata de cele 92,2 mld. dolari (59,07 mld. euro) inregistrate anul trecut si cele 56,5 mld. dolari (36,2 mld. euro) inregistrate in primele trei luni ale lui 2005.
Paulo Pereira, partener la Perella Weinberg Partners, considera ca principalul vinovat de declinul pietei de fuziuni si achizitii de anul acesta este reducerea numarului de tranzactii facute de fondurile private equity, dar si ca unii cumparatori nu au mai avut aceeasi putere de cumparare de odinioara. "Companiile raman active, dar exista pe piata oferte la care multe companii nu mai pot face acum fata. Ma astept ca activitatea sa continue sa incetineasca pana cand, anul viitor, numarul tranzactiilor incheiate s-ar putea reduce cu pana la 60% fata de nivelul din 2007", a declarat Pereira.
Pereira nu este singurul care crede ca situatia nu se va imbunatati. Multi economisti sunt de parere ca situatia tranzactiilor de anul acesta nu numai ca nu se va imbunatati, ci dimpotriva, se va inrautati pana cand volumul total ar putea ajunge cu mult sub cele 979 mld. dolari (627 mld. euro) inregistrate in 2005. Surprizele placute, cum a fost achizitionarea brandurilor de lux Jaguar si Land Rover de catre Tata Motors cu suma de 2,3 miliarde de dolari (1,47 miliarde de euro), demonstreaza inca o data greutatea conditiilor actuale de piata, deoarece incheierea tranzactiei a venit dupa patru luni de discutii aprinse. "Principala dificultate de care se lovesc cumparatorii este faptul ca in ciuda recentelor prabusiri ale valorii actiunilor, actionarii nu sunt dispusi neaparat sa accepte preturile mult mai mici. De aceea, ei incearca mai intai sa acopere cheltuielile inainte de a lansa pe piata activele, ceea ce reprezinta o problema majora pentru cumparatori", a declarat Brech de la Credit Suisse.
In cazul in care volumul tranzactiilor continua sa scada, ceea ce multi economisti se asteapta deja, jucatorii de pe pietele de achizitii si fuziuni vor fi nevoiti sa renunte la asteptarile mai pretentioase. Unele banci va trebui sa reduca numarul fuziunilor si achizitiilor, care in ultimii ani au fost marite din cauza comisioanelor foarte mari, dar care in conditiile actuale sunt nepotrivite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO