Business Internaţional

Euro a fost revigorat de planul de salvare a bancilor

13.10.2008, 17:27 12

Moneda unica europeana a inregistrat cea mai semnificativa apreciere din ultimele trei saptamani in fata dolarului, dupa ce liderii europeni si-au dat acordul pentru adoptarea unui plan comun de salvare a sistemului financiar, scrie Bloomberg.

"Liderii europeni nu vor sa mai asiste la o eventuala prabusire a unei institutii financiare majore, iar acest lucru a transmis un semnal pozitiv pietelor valutare", a declarat David Forrester, strateg valutar in cadrul Barclays Capital, in Singapore.
Euro a recuperat doua zile de pierderi consecutive, urcand cu 1,9% la inceputul sedintei de tranzactionare de ieri, cea mai importanta crestere din 22 septembrie incoace. Un euro era cotat la 1,3657 dolari. In a doua parte a sedintei de ieri un euro se tranzactiona la 1,3580 dolari. In fata yenului japonez, moneda unica a avansat cu 1,7%, pana la 137,21 yeni pentru un euro. In acelasi timp, dolarul s-a depreciat cu 0,2% si in fata monedei japoneze.
Totusi, miscarile de pe piata valutara ar putea fi exagerate din cauza volumului mic de tranzactii efectuate ieri ca urmare a unei sarbatori publice in Japonia, Statele Unite si Canada, a avertizat Takashi Yamamoto, trader valutar in cadrul Mitsubishi UFJ Trust.
Avansul monedei europene vine pe fondul unui acord incheiat de liderii statelor membre ale zonei euro in cadrul unui summit la Paris. Acordul prevede garantarea, pana la sfarsitul anului viitor, a tuturor datoriilor noi acumulate de bancile europene si care au o maturitate de peste cinci ani.
"Actualele turbulente financiare vor fi rezolvate gradual, pe tremen lung", a mentionat Yamamoto, de la UFJ Trust. "Euro s-ar putea intari in continuare", a adaugat el. Moneda unica a pierdut 15% din valoare in fata dolarului american in ultimele trei luni, in conditiile in care liderii europeni pareau ca nu pot ajunge la o solutie comuna in ceea ce priveste combaterea actualei crize financiare
In acelasi timp, lira sterlina a urcat pentru prima data in patru zile, dupa ce guvernul de la Londra a anuntat un plan care prevede infuzii de lichiditate in valoare de zeci de miliarde de lire in cadrul mai multor banci britanice. Moneda britanica a urcat cu 0,9%, pana la 1,7208 dolari pentru o lira, dupa anuntul potrivit caruia Royal Bank of Scotland, HBOS si Lloyds TSB vor primi lichiditati in valoare de 37 mld. lire sterline.
Mai mult, dolarul american a fost impins si mai jos dupa ce Fed a anuntat ca Banca Centrala Europeana si celelalte banci centrale majore vor acorda bancilor comerciale finantare nelimitata, permitand acestora sa aiba acces mult mai usor la obtinerea de fonduri exprimate in moneda americana.
Totusi, aprecierea euro ar putea fi limitata de speculatiile potrivit carora BCE va reduce din nou dobanda de referinta pentru a stimula economia europeana, care risca sa intre in recesiune.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO