Business Internaţional

Euro este aproape de pragul de 1,4 $

14.09.2007, 17:20 7

Dolarul a scazut pana la un nou minim istoric in raport cu moneda europeana pe fondul speculatiilor conform carora semnalele privitoare la incetinirea ritmului de crestere a economiei americane vor determina banca centrala americana (Fed) sa decida o reducere a ratelor dobanzii saptamana viitoare.
Decizia ar micsora avantajul ratei dobanzii detinut de SUA fata de Europa, scrie Bloomberg.
Moneda americana a atins un minim istoric de 1,3927 dolari/euro. Dolarul este pe cale sa inregistreze cea mai lunga perioada de declin din octombrie 2004 incoace, in conditiile in care investitorii indica existenta unor sanse sporite ca Fed
sa-si reduca rata de referinta pe 18 septembrie. Un raport guvernamental este asteptat sa indice probabil o crestere a ratei somajului in aceasta luna.
"Temerile privitoare la evolutia economiei americane s-au amplificat, acest lucru avand o influenta negativa asupra dolarului", crede Mitul Kotecha, din cadrul Calyon din Londra.
In acelasi timp, dolarul ar putea continua sa scada dupa ce Guy Quaden, membru al consiliului Bancii Centrale Europene, a declarat in cadrul unui interviu acordat ziarului De Tijd ca inasprirea conditiilor de creditare pe fondul temerilor legate de pierderile generate de criza sectorului american al creditelor ipotecare cu risc ridicat ar putea avea "consecinte negative" asupra economiei americane.
Pe de alta parte, traderii au indicat sanse sporite ca BCE sa decida o majorare a ratelor dobanzii de la actualul nivel de 4% pentru a mentine sub control cresterea ratei inflatiei in conditiile in care preturile la titei au atins un nivel record pe fondul temerilor ca uraganele din Golful Mexicului si Atlantic vor afecta productia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO