Business Internaţional

Euro iese din gratiile investitorilor

Euro iese din gratiile investitorilor
01.02.2010, 23:06 17

Investitorii isi retrag lichiditatile din Europa intr-un ritmrecord in conditiile in care bancile centrale din intreaga lume isiincetinesc achizitiile de euro, punand in pericol statutul monedeieuropene ca substitut al dolarului ca moneda pentru constituirea derezerve valutare, scrie Bloomberg.

Euro a atins la sfarsitul saptamanii trecute un minim alultimelor sapte luni de 1,3853 dolari.

Daca anul trecut, analistii anticipau ca bancherii centrali vorpune in practica amenintarea de a reduce dominatia dolarului, acumsituatia este diametral opusa.

Moneda euro a pierdut 8,4% din valoarea atinsa pe 25 noiembriein cadrul celui mai rapid declin din ultimele zece luni din cauzatemerilor ca tari cu probleme de lichiditate ca Grecia nu-si vorputea plati datoriile.

Miliardarul George Soros declara la Forumul Economic Mondial dela Davos ca "nu exista alternativa atractiva" pentru dolar.Traderii au preferat alte actiuni in detrimentul celor europene inultimele 19 saptamani, o perioada record, afectand moneda prinretragerea a 13 miliarde de dolari (9,3 mld. euro) de pe piataeuropeana, conform lui Geoffrey Yu, analist in cadrul banciielvetiene UBS.

Pe langa temerile ca UE va fi nevoita sa salveze Grecia,speculatiile conform carora rata de crestere din Europa va fiinferioara celei din Statele Unite si Japonia si ca datoriile dinregiune nu vor reveni la nivelurile de dinaintea crizei timp de celputin cinci ani exercita in acelasi timp presiuni asupra monedeieuro si activelor exprimate in aceasta.

Neil Mackinnon, fost oficial al Trezoreriei americane, aanticipat ca euro va scadea la 1,20 dolari. Daca euro va incheia2010 la acest nivel, pierderea de 16,2% pe intregul an ar fi ceamai puternica de la introducerea monedei in 1999.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO