Business Internaţional

Euro, in scadere, dar atractiv

02.03.2005, 00:00 10

Moneda unica europeana a inregistrat cel mai drastic declin dintr-o saptamana in raport cu dolarul in contextul in care in Germania rata somajului a avansat pana la o valoare record, cat si pe fondul speculatiilor legate de accelerarea ritmului de crestere a sectorul productiei in Statele Unite in luna februarie, relateaza Bloomberg News.


Moneda europeana a scazut pentru a doua zi consecutiv si in raport cu yenul, dupa ce un raport guvernamental indica faptul ca Japonia a inregistrat cea mai semnificativa crestere a cheltuielilor consumatorilor din ultimele noua luni in luna ianuarie. Euro s-a mentinut la o valoare mai mica dupa ce o analiza a industriei a indicat faptul ca sectorul european al productiei a stagnat luna trecuta.


Pe de alta parte, Polonia se arata interesata de adoptarea unilaterala a euro. Liderul opozitiei poloneze Jan Rokita a declarat marti ca Polonia ar putea trece la euro, ca o ultima masura de a-si proteja economia de efectele intaririi zlotului, conform Mediafax.


"Tendinta de apreciere incepe sa devina excesiva", a declarat Rokita in cursul unei reuniuni a Camerei de Comert Polono-Americane.



Ideea de trecere unilaterala la euro a fost propusa de economistii polonezi, inclusiv de fostul guvernator adjunct al bancii centrale, Andrzej Bratkowski, dar multi economisti considera ca nu este o optiune serioasa pentru un nou venit in UE.



Zlotul a atins, saptamana trecuta, cel mai ridicat nivel din ultimele 32 de luni si s-a intarit cu 22% din luna mai a anului trecut, din care 15% in ultimele sase luni, generand astfel temeri ca evolutia sa ar putea afecta veniturile din exporturi. Strategii Bancii Centrale Europene au mentinut rata de referinta a dobanzii la 2% din iunie 2003 si ar putea-o pastra neschimbata in cadrul intrunirii programate pentru 3 martie.



Banca centrala a Statelor Unite (Fed) a majorat rata de referinta de sase ori, pana la 2,5% din luna iunie.  catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO