Business Internaţional

Euro scade din cauza reducerii cheltuielilor consumatorilor

04.04.2008, 20:45 14

Moneda unica s-a depreciat in fata dolarului, dar si a unora dintre principalele monede nationale pe fondul speculatiilor potrivit carora incetinirea ritmului de crestere a economiei americane va avea un impact puternic asupra zonei euro, determinand Banca Centrala Europeana sa opereze o reducere a dobanzii de referinta, scrie Bloomberg.
Moneda europeana a coborat ieri pana la 1,5636 dolari pentru un euro, fata de 1,5686 dolari cat se inregistra in sedinta de tranzactionare precedenta. In acelasi timp, euro s-a depreciat cu 0,6% in fata dolarului canadian, in conditiile in care estimarile indica o reducere a ritmului de crestere a cheltuielilor consumatorilor europeni pana la jumatate din nivelul inregistrat in luna februarie.
"Euro ar putea inregistra un declin semnificativ in perioada urmatoare", spune Akira Takei, managerul general al Mizuho Asset Management din Tokio. "O incetinire a ritmului de crestere a economiei americane ar afecta in cele din urma si Europa. Iar BCE s-ar vedea nevoita sa reduca dobanda de politica monetara", a adaugat el.
Moneda europeana s-a depreciat, de asemenea, in fata lirei sterline, un euro fiind cotat la 0,7874 lire sterline, fata de 0,7892 lire sterline in sedinta anterioara. Euro s-ar putea prabusi pana la 1,40 dolari in urmatoarele sase luni, estimeaza Takei.
Moneda japoneza a coborat pana la 102,85 yeni pentru un dolar, fata de 102,36 yeni in sedinta precedenta, ajungand la cel mai jos nivel din 12 martie incoace. Yenul s-a depreciat in fata unui cos de 16 monede nationale, incepand cu 1 aprilie, momentul in care Lehman Brothers si UBS si-au anuntat intentia de a strange fonduri in valoare de 19 mld. euro pentru a-si reface rezervele de lichiditate.
"Yenul va ramane la un nivel scazut in conditiile speculatiilor privind ameliorarea situatiei de pe piata internationala", a declarat Yuji Saito, director valutar la filiala Societe Generale din Tokio.
In acelasi timp, cea mai grava criza financiara postbelica incepe sa-si faca simtita prezenta pe piata europeana, iar in aceste conditii "BCE isi poate permite sa opereze o reducere a dobanzii de referinta", se arata intr-un raport al FMI. Pana acum, din cauza presiunilor inflationiste, BCE a preferat mentinerea dobanzii la 4%, cel mai inalt nivel din ultimii sase ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO