Business Internaţional

Europa a pierdut pariul: economia americana iese mai repede din recesiune decat cea a UE

26.06.2009, 00:00 28

In timp ce in cazul economiei Statelor Unite au aparut recent semnale din ce in ce mai numeroase ce indica o stabilizare, daca nu o revenire, rapoartele privitoare la economia europeana sunt in continuare sumbre, scrie The New York Times.

Datele legate de economia americana, ce indica o usoara crestere a vanzarilor din retail, o reducere a numarului de persoane intrate in somaj, dar si un avans al pretului actiunilor nu au fost totusi suficiente pentru a pune capat divergentelor dintre analistii optimisti si cei pesimisti cu privire la momentul in care economia se va redresa.
Diferenta de evolutie dintre economiile americana si europeana evidentiaza diferenta de abordare fata de criza financiara si de ce unii economisti spun ca strategia americana mai agresiva ar putea da rezultate mai bune, cel putin deocamdata.
 
Americanii isi revin mai repede
Unii economisti anticipeaza chiar ca economia americana va reveni pe crestere in trimestrul patru, in timp ce economia europeana este de asteptat sa ramana in recesiune si in cea mai mare parte a anului 2010, dupa ce se va contracta cu o rata estimata la 4,2% in acest an, comparativ cu un declin estimat la 2,8% in Statele Unite.
"Socul isi are originile in Statele Unite, insa Europa plateste un pret mai mare", a declarat Jean Pisani-Ferry, fost consilier financiar al guvernului francez, in prezent director al Bruegel, un centru de cercetare din Bruxelles.
Aproape de la inceputul crizei, Statele Unite si Europa au adoptat cai in mare parte diferite de sustinere a propriilor economii. Washingtonul s-a aratat dispus sa angajeze miliarde de dolari pentru stimularea economiei, pe langa masurile agresive de sustinere a bancilor si a fluxului de credit, in timp ce Europa s-a aratat ingrijorata ca masuri similare ar duce la cresterea inflatiei pe viitor.
Exact dupa cum politicile urmate in timpul Marii Recesiuni din anii '30 au fost disecate de atunci de economisti, evolutia Statelor Unite si a Europei la iesirea din criza mondiala va fi analizata in deceniile care vor urma.
Lectiile invatate nu numai ca ii vor ghida pe strategi in crizele viitoare, dar ar putea redefini in acelasi timp dezbaterea legata de gradul de interventie a statului in economie.
 
Europa a fost mai inceata decat SUA
Argumentul din spatele abordarii americane este ca trebuie sa se preintampine o inscriere a economiei intr-o spirala negativa ce s-ar putea autoperpetua.
Una din cele mai serioase temeri, ca investitorii ar putea cere rate ale dobanzii mai ridicate pentru obligatiunile americane, scumpind finantarea si incetinind economia, a fost temperata, deocamdata. O emisiune de titluri de trezorerie pe 30 de ani in valoare de 11 miliarde de dolari lansata recent a fost intampinata cu entuziasm de investitori.
Totusi, este imposibil de determinat in ce masura stabilizarea economiei americane se datoreaza stimulentelor si in ce masura se datoreaza masurilor de stimulare a sistemelor bancar si de creditare, mai ales pentru ca o mare parte din fondurile de stimulare nu a ajuns inca in economie. "Cred ca America are o pozitie mai avansata in ceea ce priveste rezolvarea problemelor cu bancile", spune Pisani-Ferry, "iar tari ca Germania au fost afectate dramatic de declinul comertului mondial".
Date recente indica o scadere de 28,7% a exporturilor germane in aprilie comparativ cu perioada similara a anului trecut, cel mai dramatic declin din 1950.
Totusi, unii specialisti spun ca abordarea Europei ar putea da roade pe termen mai lung.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO