Business Internaţional

Europa cauta solutii pentru rezolvarea crizei de pe piata fortei de munca

12.02.2007, 16:02 17

Pe un continent obisnuit ca titlurile ziarelor sa mentioneze gradul ridicat al somajului si teama de imigranti, Europa se confrunta cu o problema nemaiintalnita: sa gaseasca forta de munca pentru companii, scrie International Herald Tribune.
Executivii solicita o solutie din partea politicienilor, idee care nu se bucura de popularitate: permiterea imigrantilor cu pregatire sa ocupe locurile de munca vacante, acestea continuand sa creasca pe masura ce forta de munca din Europa scade incet si se inregistreaza o crestere a numarului de pensionari.
"Povestea viitorului este rezolvarea crizelor", a afirmat Kenneth Rogoff, profesor la Harvard si fost director economic la Fondul Monetar International. Ideea, a adaugat el, este ca "in prezent Europa are o problema demografica si este ostila imigratiei".
S-a prevazut ca populatia Europei va scadea in urmatoarele decenii, iar in unele tari declinul va fi dramatic: Germania, in prezent cea mai mare tara din cele 27 de tari ale UE, cu peste 80 de milioane de locuitori, s-ar putea trezi cu 25 de milioane de persoane la sfarsitul secolului, conform unor estimari.
Dupa spusele lui Nicholas Eberstadt, demograf la American Enterprise Institute, 2006 a fost probabil primul an cand decesele au fost mai multe decat nasterile in Europa de Vest. Doar permiterea unui val mai mare de imigranti, spun expertii, va mentine cresterea populatiei.
Tendinta are implicatii vaste atat in Germania, cat si in afara ei, spun analistii.
Daca situatia se va agrava, se va crea o tensiune in ceea ce priveste finantarea sistemului de pensii si de sanatate in Europa si va aparea riscul de amenintare a competitivitatii sistemului fata de alte economii, cum este cea a SUA, a carei populatie continua inca sa creasca intr-un ritm rapid. De asemenea, ar putea sa se diminueze influenta Europei pe scena internationala intr-un moment in care boom-ul populatiei in tari precum China si India a sprijinit cresterea increderii politice.
Lisa Anderson, decan la Scoala Internationala de Afaceri Publice de la Colombia University, a afirmat ca numarul populatiei conteaza. Dar pana acum alegatorii europeni ezita sa adopte una dintre cele doua optiuni care ar putea sprijini puterea lor economica si care i-ar ajuta sa isi pastreze puterea critica pe scena lumii: acceptarea Turciei ca membru in UE, si reguli mai permisive pentru imigranti.
"Intrucat un boom al natalitatii in postmodernitate pare mai putin realizabil, europenii vor trebui sa se sprijine reciproc pentru a deveni puternici", a spus Anderson.
Impactul stagnarii populatiei cu varsta legala pentru a muncii este deja resimtit in economia Europei. Parti ale pietei muncii sufera, somajul continuand sa ramana mai ridicat decat in Statele Unite.
Sunt mai mult de un million de persoane care nu au locuri de munca in Germania si Anglia, conform Manpower, o companie de recrutari.
Companii cum sunt gigantul Siemens din Germania si BT, compania de telecomunicatii britanica, s-au plans ca au probleme in ceea ce priveste ocuparea locurilor de munca vacante.
Conform Monikai Brucklmeier, purtatoare de cuvant la Siemens, diviziile de generatoare de energie si de tehnologie medicala reusesc cu greu sa ocupe locurile vacante. Ea a afirmat ca Siemens dorea sa recruteze 2.300 de studenti - personal calificat, majoritatea ingineri si experti in tehnologia informatiei.
David Arkless de la Manpower a afirmat ca restrictionarea fluxului de imigranti in multe tari din Europa a impiedicat companiile sa poata potrivi cererea de muncitori calificati cu locurile vacante. Fluxurile de imigranti au scazut in cateva din tarile europene in ultimele decenii, inclusiv in Germania si Danemarca.
"Niciun politician nu este reales daca incurajaza imigratia", a afirmat Arkless. "Exista 687.000 de joburi neocupate in Germania si granitele sunt inchise, deci nu exista sansa de a fi ocupate de imigranti".
In timp ce Turcia asteapta sa creasca numarul de muncitori calificati in urmatoarele doua decenii, acelasi lucru se intampla intr-o tara invecinata, Egiptul. Datorita imbatranirii populatiei, UE va pierde 60 de milioane de persoane din forta de munca in urmatorii zece ani, a spus Arkless. In acelasi timp, 60 de milioane de muncitori vor cauta de lucru in Turcia si Egipt, a mai spus el.
"Egiptul in urmatorii 20 de ani ar putea fi furnizorul de forta de munca pentru Europa", a adaugat el.
Si intrebarea legata de importul de muncitori din strainatate merge pana la un nivel superior pietei fortei de munca, a afirmat Walter Kiehlholz, de la Credit Suisse.
"Exista tot felul de efecte pozitive din partea unei populatii tinere in crestere: mai mult dinamism, preturi mai mari pentru bunuri de calitate, mai multa inovatie. Acest fapt afecteaza psihologia unei tari", a spus Kiehlholz.
Discursurile enigmatice intr-un puzzle mult mai mare pentru o lume aflata in proces de globalizare: in timp ce avansul unei economii de piata a condus la o liberalizare graduala a bunurilor si a capitalurilor, miscarea fortei de munca a fost restrictionata.
"Este una dintre marile ironii ale zilelor noastre: tehnologia a facut ca viata sa fie din ce in ce mai usoara pentru oameni, dar guvernele o fac din ce in ce mai dificila", a afirmat Eberstadt.
Comparatii in istoria economica cu privire la procesul de globalizare din Statele Unite in secolul 20 cu cele de astazi mentioneaza ca fluxul de capital si fluxurile comerciale au crescut ca parte din PIB comparativ cu ceea ce se intampla acum un secol. Dar procentul imigrantilor in populatia ocupata nu a ajuns la acelasi nivel. Tarile membre ale UE au experimentat beneficiile deschiderii granitelor pentru imigrantii din tarile vecine, in primul rand datorita faptului ca a fost prima regiune din lume care a creat o zona internationala in care forta de munca se putea misca libera.
Rogoff a afirmat ca europenii ar putea totusi sa importe mai multa forta de munca. Fluxurile imigrantilor in UE au crescut in ultimii zece ani, iar anul trecut chiar le-au depasit pe cele din Statele Unite, a spus el.
"Politicienii se opun imigrarii, dar ii lasa pe acestia sa intre pe ascuns", a mentionat Rogoff. Politicienii considera ca vor atrage voturi negative daca vor incuraja imigrarea, in loc sa le explice cetatenilor deschis beneficiile acesteia.
O problema, a afirmat Anderson de la Colombia University, este globalizarea , care face ca oamenii sa se poata muta mai usor dintr-un loc in altul, dar face mai dificila asimilarea. Transportul si comunicatiile au pastrat contactul intre imigranti si tarile lor de origine aproape intacte.
"Teoretic poti importa forta de munca", a afirmat Anderson, "dar esti mai putin sigur ca poti sa-i intergrezi pe acesti oameni, adaptarea fiind mai greu de realizat asa cum se intampla in trecut".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO