Business Internaţional

Europa de Est: 20% din economia Ucrainei au fost inghitite de recesiune

01.07.2009, 17:37 19

Economia Ucrainei s-a contractat in primul trimestru cu 20,3% fata de ultimele trei luni ale anului trecut, potrivit datelor revizuite ale biroului national de statistica de la Kiev, scrie AFP.

Ucraina devine astfel una dintre tarile cel mai puternic afectate in contextul crizei economice mondiale, sectorul constructiilor fiind cel mai grav afectat, cu un declin de 54% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce industria a cunoscut un regres de 36,5%.
Sectorul energetic a inregistrat de asemenea un declin de 19%, in timp ce activitatea din agricultura si serviciile financiare au mers pe plus, cu un avans de 1,3%, respectiv 27%.
Estimarile presedintelui ucrainean Viktor Iuscenko s-au dovedit a fi fondate, el avertizand recent ca Produsul Intern Brut (PIB) aferent primului trimestru s-a comprimat cu peste 20%.
Actuala recesiune vine dupa o perioada indelungata de crestere economica sustinuta. In medie, economia Ucrainei a crescut anual cu 7% in intervalul 2000 - 2007. De atunci, fostul stat sovietic a cunoscut o serie de contractii economice din cauza dependentei de exporturile de metale si produse chimice, ale caror preturi au scazut semnificativ in contextul crizei.
Fondul Monetar International a anuntat ca economia Ucrainei se va contracta cu 8% in 2009, in timp ce Banca Mondiala a estimat ca declinul va depasi 9%.
Analistii ucraineni sunt insa si mai pesimisti, aratand ca PIB-ul se va reduce cu 12,5-14%, dar ca economia va reveni pe plus inca din 2010.
Pozitia financiara precara a Ucrainei a creat dispute intre Kiev si Gazprom, gigantul energetic rus, care a intrerupt in ianuarie livrarile de gaze catre Europa din cauza datoriilor Ucrainei. Reprezentantii UE, FMI si BERD au anuntat cu o saptamana in urma ca analizeaza posibilitatea acordarii unui imprumut de 4 mld. dolari (2,8 mld. euro) Ucrainei pentru plata importurilor de gaze naturale rusesti, pentru a evita o situatie similara celei de la inceputul anului.
Fondul Monetar International a acordat deja Ucrainei o transa de 7,3 miliarde de dolari (5,2 mld. euro) din imprumutul in valoare de
16,5 miliarde de dolari (11,7 mld. euro) acordat anul trecut in baza unui angajament de reforma bugetara si economica din partea autoritatilor de la Kiev.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO